Belföld

A függetlenektől veszik el a legtöbb pénzt

Színház, (színház)
Színház, (színház)

Több mint 2,4 milliárd forinttal kevesebbet költ az állam kultúrára, az elvonás legnagyobb vesztesei a független művészek.

Matolcsy György október 5-én jelentette be 133 milliárd forint költségvetési pénz zárolását. A napokban véglegessé vált, hogy a kulturális államtitkárságra 2427 millió forint esik – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának közleményében. Hozzátették: a döntéseket az államháztartás helyzete miatt hozták meg. Törekednek arra, hogy a kultúra területét érintő mostani zárolásokat a jövőben pótolhassák – írta az államtitkárság.

A korábbi tervezet szerint a Szépművészeti Múzeum költségvetése 250, a Magyar Állami Operaházé pedig 850 millió forinttal csökkent volna. A Magyar Nemzeti Múzeum eddig fel nem használt 777,5 millió forintos megtakarítása bekerült az intézkedésbe, így a Szépművészeti csak 100, az Opera pedig 250 millióval költhet kevesebbet idén a tervezettnél.

A pályázat vagy egyéni döntés alapján odaítélhető, úgynevezett fejezet kezelésű előirányzat 1229 millió forinttal csökken ebben az évben. Ebből a legnagyobb tétel (500 millió forint) a kiemelt és független színházakra, énekkarokra valamint zenekarokra esik.

Az államtitkárság döntése értelmében az úgynevezett II-es és VI-os kategóriába tartozó, csaknem száz, független szervezet egységesen, a korábban jelzett támogatás kétharmadát, összesen csaknem félmilliárd forintot kap meg.

A kiemelt intézmények idén az államtitkárság költségvetéséből pályázati úton nem juthatnak forrásokhoz, ez független a normatív alapon járó támogatásuktól.

Hét kulturális alapítványt is érint a döntés, összesen 475,2 millió forint összegben. Közülük kettő nem számíthat a tervezett támogatásra, öt pedig csökkentett összeggel számolhat. Az intézkedés következtében ebben az évben 192 millió forinttal kevesebb jut a világörökségi törvényből adódó feladatok végrehajtására is.

További 195 millió forint nyolc, úgynevezett fejezeti sor között oszlik meg, amelyből 40 millió forint a kulturális társadalmi és nonprofit szervezetekre esik. Az ebbe a kategóriába tartozó művészeti szervezetek maradéktalanul megkapják a nyár végén megítélt, a korábbinál nagyobb támogatásokat, míg a közművelődési és örökségvédelmi szervezetek nem.

A Független Előadó-művészeti Szövetség egyébként a youtube-on tette közzé tiltakozását a működési támogatások halogatása miatt, miután 2012. november 6-áig még mindig nem kötötte meg a támogatási szerződéseket az EMMI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik