Belföld

Zajos nap elé néz a parlament

országgyűlés (ingyenes, )
országgyűlés (ingyenes, )

A választási regisztrációról és a kampányszabályokról vitatkoznak ma a képviselők. De szó lesz az iskolák államosításáról is.

Elsőként az iskolák állami fenntartásba vételét szabályozó törvényjavaslatról tárgyal az Országgyűlés. Eszerint 2013. január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ foglalkoztatja a pedagógusokat és az oktatómunkát segítő iskolai alkalmazottakat. Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke hétfőn azt mondta: a kormány veszélyesen későn nyújtotta be a javaslatot, és szerinte az állami intézményfenntartó központ is későn jött létre. Vekerdy Tamás az FN24-nek élesen bírálta az elképzelést. A pszichológussal készült interjút itt olvashatja.

A Ház ezután arról a kormányjavaslatról vitázik, amely a jövő év elejével állami fenntartásba venne 170 szociális és gyermekvédelmi intézményt.

A Gazdasági Versenyhivatal tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló megtárgyalása után pedig újra megnyílik a választási eljárási törvényjavaslat részletes vitája. A képviselők 4 óra 20 percben véleményezhetik az alkotmányügyi bizottság múlt héten benyújtott módosítóit.

Közülük a legjelentősebb, hogy a Magyarországon élők nem kérhetik levélben a felvételüket a választói névjegyzékbe – csak személyesen és az internetes ügyfélkapun keresztül. Bárki regisztrálhatna azonban otthonról. A javaslat alapján ugyanis a települési jegyzők és megbízottaik 2013. szeptember 1-je és december 31-e között felkeresik a választásra jogosultakat. A kezdeményezett változtatások értelmében emellett feliratkozás nélkül is lehet jelöltet ajánlani.

A felszólalók feltehetően kitérnek majd Puskás Imre és Vas Imre fideszes képviselők kampányszabályokat módosítani kívánó indítványaira is, amelyekben egyebek mellett korlátozásokat javasolnak a médiakampány időszakára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik