Belföld

Már nem ellensége a virág a katasztrófavédelemnek

cserepes virág (virág, )
cserepes virág (virág, )

Egy év elteltével számos ponton módosították az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot. Végleg betiltották a kívánságlámpásokat, megalkották a szabadtéri rendezvény fogalmát, viszont engedményt tettek a folyosókon lévő virágokkal szemben.

A Belügyminisztérium úgy módosította a tűzvédelmi szabályzatot, hogy ezentúl ki lehet rakni a virágokat a lépcsőházakba. A módosított szabályzatban szerepel, hogy a lakóépületek menekülésre számításba vett közlekedőin, lépcsőházak pihenőin növények elhelyezhetők, amennyiben a menekülési útvonalat nem szűkítik le.

Tehát akkor, ha a folyosó elég széles ahhoz, hogy 110 centi szabadon maradjon a szemközti falig. Különben 30–100 ezer forintos bírságot is kiszabhat a katasztrófavédelem a lakóközösségre.

Az OTSZ módosításába bekerült, hogy “a meleg levegő felhajtó hatásán alapuló nyílt lánggal működő repülő szerkezet – a hőlégballon és a hőléghajó kivételével – nem üzemeltethető”. Ezzel az OKF több mint egy éve húzódó kívánságát teljesítették, így már jogszabályi alapja is van az ilyen típusú eszközök általános betiltásának.

Most már nem okozhat gondot, mi is az a szabadtéri rendezvény, úgy definiálták, hogy az 5000 négyzetméternél nagyobb, épületen kívüli területen megtartott szervezett esemény, ide nem értve a családi eseményekkel kapcsolatos rendezvényeket, valamint a létesítmény működési engedélyével összefüggő rendezvényeket. Ezzel a tűzvédelmi hatóságnál okozott fejvakarásnak, eltérő jogalkalmazásnak sikerült véget vetni. Az változatlan, hogy a szabadtéren tartandó rendezvényekre a vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, biztonsági intézkedéseket a rendezvény szervezője, rendezője köteles írásban meghatározni és a rendezvény időpontja előtt 30 nappal azt tájékoztatás céljából az illetékes tűzoltóságnak megküldeni.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot tartalmazó 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet módosítása november 13-án lép hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik