Belföld

Díjeső Győrben, a tudomány napján

A Széchenyi István Egyetemen is megtartották szerdán a Magyar Tudomány Ünnepét. A kutatási eredményeket bemutató előadások után, a legjobb szakembereket is díjazták a campuson.

187 éve, 1825. november 3-án a legnagyobb magyar, Széchenyi István egyévi jövedelmének felajánlásával megalapította a Magyar Tudós Társaságot. A jeles évfordulóra tekintettel, 2003-ban az országgyűlés a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította a napot, és azóta november derekán országszerte sokrétű és színes eseménysorozattal tisztelegnek a tudomány, a tudósok, na és persze Széchenyi István előtt a felsőoktatási intézmények. Így nem véletlen, hogy a győri campus sem feledkezett meg névadójuk ünnepéről.

Szerdán az egyetemen egy szakmai ülésre hívták az érdeklődőket, ahol elsőként dr. Szekeres Tamás, rektor köszöntötte a megjelenteket. „Vannak, akiknek az arcát széles körben ismerik, de sokan vannak olyanok is, akik a háttérben maradnak, holott szorgalmas, precíz munkájuk nélkül nem születhetnének tudományos felfedezések. Minden nap többet akarunk tudni a világunkról, ezért is fontos, hogy figyeljünk a kutatókra, akik a megismerés fáradtságától nem rettenve választják a tudományt, mint életre szóló hivatást” – mondta a rektor.

A köszöntő után dr. Rechnitzer János vázolta a Széchenyi eddigi eredményeit, mint mondta a felsőoktatási intézmények rangsorában a campus a 10. helyen szerepel, ami szép eredmény, de a 6. hely reális célnak tűnik. „11 ezer diákunk van, széles oktatási bázissal szolgáljuk ki a térséget. A felvételi statisztikánkat tekintve 5 százalékos növekedést értünk el és ez köszönhető a kutatási eredményeinknek is. 2015-ig van is egy stratégiai elképzelésünk ezzel kapcsolatban. Úgy látom itt az egyetemünkön létrejött a kritikus tömeg a tudomány területén” – mesélte a rektorhelyettes.

Az ünnepség végén gazdára találtak a Publikációs Nívódíjak, három kategóriában hirdettek nyerteseket, így dr. Smuk Péter, dr. Wersényi György, és a dr. Adorjányi Kálmán-Füleki Péter páros is oklevéllel a zsebében térhetett haza. Az Innovációs Díjat 2012-ben dr. Molnárka Győző kapta, aki szakmai, kínai útja miatt, csak később veszi át a különleges, üveg kitüntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik