Belföld

Botka: mondjon le Hoffmann Rózsa

„Egyeniskolákban egyentanárok, egyenalattvalók ülnek majd” - vélte Szeged polgármestere az iskolákról szóló parlamenti vitában.

 

A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP szerint nincsenek meg az iskolák államosítása végrehajtásának feltételei Lamperth Mónika az erről szóló szerdai parlamenti vitában úgy vélte: jelenleg sem a fedezet, sem az intézményeket átvevő szervezet nincs meg.

Botka László a szocialisták választmányi elnöke, Szeged polgármestere vezérszónoki felszólalásában gyakorlatilag azokat a nézeteit erősítette meg a vitában, amelyeket már korábban is elmondott – bővebben. A politikus szerint felelőtlen a kormánypolitika, mert janur elsejével több mint háromezer iskola, 120 ezer pedagógus és másfél millió diák élete változik meg gyökeresen, a szabályokat tartalmazó törvényt viszont csak most, néhány héttel előtte tárgyalják.

Botka László arra is felhívta a figyelmet, korábban volt egy kiskapu, amely alapján például Szeged is jelezte, hogy nem engedi iskoláit, ám most szerinte úgy tűnik: ez is bezárult, és minden iskola állami kézbe kerül.

Szeged polgármestere megismételte azt a korábbi álláspontját is, hogy szerinte az önkormányzatoktól nem csupán a normatívát veszi el az állam, hanem hanem azokat a bevételeiket is, amelyek az iskolák működtetésével külön forrásként jelentkeztek, viszont magát az üzemeltetés terheit az önkormányzatoknak kell viselniük

Botka László szerint az államosítással megszűnik az iskolák önállósága és az igazgatók munkáltatói joga is, akiknek nem lesz módja szakmai elképzeléseikhez megválogatni kollégáikat.

„ Egyeniskolákban egyentanárok, egyenalattvalók ülnek majd” – summázott a szegedi polgármester, aki zárásként azt mondta: az oktatási államtitkár helyettes már lemondott, és ezt Hoffman Rózsa államtitkárnak is meg kellene fontolnia.

Az államtitkár erre azzal védekezett: nem államosításról van szó, a változás nem érinti a tulajdonviszonyokat. A változtatás szükségességét viszont többek közt azzal indokolta, hogy szerinte az önkormányzatok túlértékelték szerepüket, rendszeresen beavatkoztak az iskolák szakmai munkájába, nem volt egységes mérce, óriásivá nőttek a különbségek és megengedhetetlen módon szétszakadóban van az oktatási rendszer.

Botka László szerint viszont az iskolák az önkormányzatoknál vannak a legjobb helyen ezért azt ígérte: kormányváltás esetén visszakapják azokat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik