Belföld

Áldozatvédelem Csongrád megyében

24.hu
24.hu

2012. 11. 07. 14:55

Évente hétezer áldozat – őket védené egy új program, amely csütörtökön egy konferenciával indul.

Az áldozattá válás megelőzése, bűnmegelőzés oktatással, felvilágosítással, tájékoztatással, – ez a fő célja annak a két éves programnak, amelyre sikerrel pályázott konzorciumi partnereivel a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarával együtt a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A program további együttműködői: a Szegedi Tudományegyetem, a Szeged-Csanádi Katolikus- és a Csongrádi Református Egyházmegye és a LÉT – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása.

 

A statisztikai adatok szerint Magyarországon évente átlagosan háromszázezer ember válik bűncselekmény áldozatává, 90 százalékukat vagyonukban károsítják meg. Csongrád megyében az ismertté vált sértettek száma folyamatosan hétezer fő feletti, amihez a hozzátartozók, a család, a lakókörnyezet másodlagos traumatizációja is hozzáadódik.

A sikerrel pályázó szervezetek szakemberei egyetértenek abban, hogy az áldozatsegítés kiterjesztésével, az intézményrendszerek együttműködésével csökkenthető az áldozattá válás kockázat és lerövidíthető az az időszak, amely alatt a sértettek túljutnak a lelki krízishelyzeten.

A most induló programban szakemberek segítségével a bűncselekmények áldozatává vált embereknek és a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportoknak olyan eseményeket szerveznek, amelyek segítik megelőzni a bajt, illetve az elszenvedett lelki sérülés feldolgozását.

A megelőzés elsősorban a lakótelepeken, elszigetelten élő, idősebb korosztály felvilágosítására irányul: nekik többek közt interaktív előadás sorozat indul a nyugdíjasklubokban, de őket segíti majd a létrejövő civil összefogás, az Önkéntes Látogatói Háló is. Hasonló programok lesznek a tanyavilágban, itt a helyi rendőrkapitányságok, helyi szervek munkatársai végeznek felvilágosító munkát. A tanyákon élők és a lakótelepi időskorúak biztonságérzetének növekedését várják a program részeként kiépülő jelzőrendszertől, és a már meglévő fejlesztésétől.

 

A program nyitórendezvénye  csütörtökön fél tizenegytől egy konferencia lesz az  az Újszegedi Rendezvényházban, melyen Csongrád megyei szakemberek és a programban részt vevő szervezetek képviselői mellett előadást tart az áldozattá válás megelőzéséről és az áldozatsegítés stratégiai irányairól Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.