Belföld

Áldozatvédelem Csongrád megyében

Évente hétezer áldozat – őket védené egy új program, amely csütörtökön egy konferenciával indul.

Az áldozattá válás megelőzése, bűnmegelőzés oktatással, felvilágosítással, tájékoztatással, – ez a fő célja annak a két éves programnak, amelyre sikerrel pályázott konzorciumi partnereivel a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarával együtt a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A program további együttműködői: a Szegedi Tudományegyetem, a Szeged-Csanádi Katolikus- és a Csongrádi Református Egyházmegye és a LÉT – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása.

 

A statisztikai adatok szerint Magyarországon évente átlagosan háromszázezer ember válik bűncselekmény áldozatává, 90 százalékukat vagyonukban károsítják meg. Csongrád megyében az ismertté vált sértettek száma folyamatosan hétezer fő feletti, amihez a hozzátartozók, a család, a lakókörnyezet másodlagos traumatizációja is hozzáadódik.

A sikerrel pályázó szervezetek szakemberei egyetértenek abban, hogy az áldozatsegítés kiterjesztésével, az intézményrendszerek együttműködésével csökkenthető az áldozattá válás kockázat és lerövidíthető az az időszak, amely alatt a sértettek túljutnak a lelki krízishelyzeten.

A most induló programban szakemberek segítségével a bűncselekmények áldozatává vált embereknek és a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportoknak olyan eseményeket szerveznek, amelyek segítik megelőzni a bajt, illetve az elszenvedett lelki sérülés feldolgozását.

A megelőzés elsősorban a lakótelepeken, elszigetelten élő, idősebb korosztály felvilágosítására irányul: nekik többek közt interaktív előadás sorozat indul a nyugdíjasklubokban, de őket segíti majd a létrejövő civil összefogás, az Önkéntes Látogatói Háló is. Hasonló programok lesznek a tanyavilágban, itt a helyi rendőrkapitányságok, helyi szervek munkatársai végeznek felvilágosító munkát. A tanyákon élők és a lakótelepi időskorúak biztonságérzetének növekedését várják a program részeként kiépülő jelzőrendszertől, és a már meglévő fejlesztésétől.

 

A program nyitórendezvénye  csütörtökön fél tizenegytől egy konferencia lesz az  az Újszegedi Rendezvényházban, melyen Csongrád megyei szakemberek és a programban részt vevő szervezetek képviselői mellett előadást tart az áldozattá válás megelőzéséről és az áldozatsegítés stratégiai irányairól Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik