Belföld

Újságíróképzésre nincs több közpénz

egyetemista (egyetemista)
egyetemista (egyetemista)

Ősztől csak önköltségen lehet majd kommunikációt tanulni, és a bölcsészekre sem jut már annyi állami pénz, mint eddig – értesült az Origo. Az oktatási államtitkár szerint még csak tervek vannak, döntés nincs.

A jogász- és közgazdászképzés állami támogatásának megszüntetése után a miniszterelnök azzal érvelt, hogy „ezek a népszerű szakok a piacról is képesek eltartani magukat”.

Az Origo információi szerint ősztől kommunikációt sem lehet majd állami támogatással tanulni, és a bölcsészettudományi férőhelyeket is csökkenti a most formálódó keretszámrendelet.

Nevük elhallgatását kérő rektorok úgy látják, Orbán Viktor szándéka az lehet, hogy a jogász-, közgazdász- és kommunikációs képzések után apránként számos más képzéstípust is önköltségessé tegyenek a következő években, a folyamat legvégén pedig már csak az államnak fontos területeken – a pedagógus-, mérnök- és orvosképzésben – maradna a közfinanszírozás.

Az Origo szerint a kormány ezzel stratégiát váltott: a gyengélkedő egyetemeket és főiskolákat nem integrálják, hanem hagyják lassan kimúlni.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az értesülésre reagálva közölte, a jövő évi felsőoktatási keretszámokról még nincs döntés, a javaslaton dolgozik a gazdasági és tudományos élet szereplőit felvonultató Felsőoktatási Tervezési Tanács, több elképzelés van. A kormány fog határozni pár héten belül, és módosíthatja is akár az elé kerülő tervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik