Belföld

Kormánymegbízotti köszönet az önkormányzatoknak

Fejér megyében a járások létrehozásához október 31-éig a 108 településből 96-tal kellett volna megállapodnia a kormányhivatalnak. Dorkota Lajos kormánymegbízott sajtótájékoztatón jelentette be: 95 önkormányzattal sikerült egyezségre jutni, nekik megköszönte az egyeztető munkát, az együttműködést.

A képviselő-testületek felhatalmazását követően a polgármesterek országszerte aláírták azokat a megállapodásokat, amelyek rendezik: hány köztisztviselő kerül át az önkormányzatoktól a járásokhoz, s milyen infrastruktúrát adnak át az államnak ingyenes használatba, ahol a hivatalok 2013. január 1-jén megkezdik a működésüket.

Fejér megyében a járások létrehozásához október 31-éig a 108 településből 96-tal kellett volna megállapodnia a kormányhivatalnak. Dorkota Lajos kormánymegbízott sajtótájékoztatón jelentette be: 95 önkormányzattal sikerült egyezségre jutni, nekik megköszönte az egyeztető munkát, az együttműködést.

Egyedül Ercsi szocialista polgármestere utasította el a megállapodást. Ott kormányhivatali határozat útján teremtik meg a járási működés feltételeit. A 108 Fejér megyei önkormányzat közül 96 volt érintett a köztisztviselők, továbbá az ingó- és ingatlan vagyon átadás-átvételi folyamatában. Dorkota Lajos kormánymegbízott a Megyeházán tartott sajtótájékoztatón mondott köszönetet annak a 95 önkormányzatnak, amelynek képviselői, vezetői – településük, lakosságuk érdekeire figyelve, gondos előkészítő munkát, alapos, körültekintő egyeztetést követően –, aláírták a megállapodást.

Külön elismeréssel szólt arról: a legnagyobb járásról a legnagyobb önkormányzat, Székesfehérvár város polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással és Bóka Viktor jegyzővel nagyon konstruktív tárgyalásokat folytattak. Megköszönte a kormánymegbízott Balogh Ibolya, a kormányhivatal főigazgatója és kormánytisztviselő munkatársai értékes, igényes szakmai munkáját is.

Az ercsi képviselő testület október 30-án, késő délután döntött, a város polgármestere október 31-ei levelében tájékoztatta a megyei kormánymegbízottat arról, hogy nem szavazták meg a megállapodást. Mivel az október 31-ei határidő jogvesztő, ott – a jogszabályi előírások szerint -, határozattal teremti meg a megyei kormányhivatal a járási működés feltételeit, s az okmányiroda átvételéről is e módon születik döntés. A kormányhivatali megállapodás-tervezet szerint a helyi önkormányzat átadhatott volna 14 munkavállalót is. Fejér megyében, a kilenc járási hivatalban 417 kormánytisztviselő dolgozik majd 2013. január 1-jétől.

Dorkota Lajos kiemelte: a kormányzati szándéknak megfelelően senkinek sem csökkenhet a bére, vagyis mindenkit a jelenlegi bérével vesznek át. A kilenc járási székhelyen kívül több település – például Rácalmás, Nagyvenyim, összesen kilenc település –, vállalta kirendeltségek működtetését. Mindezek alapján megállapítható: közelebb kerülhet az állampolgárokhoz az ügyintézés. Különösen igaz lesz ez 2013 végéig, amikor a járási székhelyeken és további négy helyen is létrehozzák a kormányablakokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik