Belföld

Szeged szégyenfoltja a pusztuló Vigadó

A Szeged24 többször megírta, hogy hajléktalanok és drogosok menedéke a már évtizedek óta használaton kívüli egykori szórakozóhely, de a helyzet ilyen súlyos még soha nem volt.

A nagy tiszai árvíz utáni Tisza Lajos, királyi biztos Szeged újjáépítésekor az összes cukrászdát és mulatóhelyet egy helyre képzelte: ekkor épült ki a mai újszegedi Liget, ahol 1883-ban készült el a Vigadó és a hozzá tartozó cukrászda.

A korabeli krónika szerint: A „vigarda” földszintes, favázas épület volt, nagy táncteremből, egy bormérő helyből, két öltözőszobából, két étkezőteremből, konyhából és egyéb apró helyiségekből állt.

A második világháború idején minden évben tavasszal kinyitott a Vigadó, és a baljós időkben is bálokat, táncmulatságokat tartottak benne.

A háború után az elhanyagolt épületet újra rendbehozták, majd az 1960-as években a Vidámpark része lett. Ezután, 1960–1980 között élte virágkorát a szórakozóhely, majd 1992-ben magántulajdonba került. Hanyatlása ekkortól kezdődött.

A hajléktalanok, drogozó fiatalok az utóbbi években bevették magukat az omladozó épületbe, az idén nyáron tüzet is okoztak, de szerencsére nagyobb baj nem történt.

Bár az elmúlt években még egy szakdolgozati terv is készült a Vigadó felújítására, pénzhiány miatt egyelőre úgy tűnik: lassú pusztulása megállíthatatlan. Az ingatlan tulajdonosa több mint száz millió forintot akart a maradványokért a szegedi önkormányzattól. Iványi Aurél kollégánk képein jó látszik, hogy rövidesen már nem lesz mit árulni, hiszen az épület egykori szépségéből már szinte semmi sem maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik