Belföld

Mire megy el a sok kutatási pénz?

pálinkás józsef (pálinkás józsef, )
pálinkás józsef (pálinkás józsef, )

A felfedező kutatások jelentik a tudomány lehetőségeit és a jövőjét - hangsúlyozta Pálinkás József a magyar tudomány ünnepének hétfői budapesti megnyitóján az Akadémia székházában.

Az MTA 1997-től tartja meg a magyar tudomány napját. Az Országgyűlés 2003-ban nyilvánította hivatalosan a magyar tudomány ünnepévé november 3-át, azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a tudós társaság megalapítására.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az idei megnyitón kiemelte, a felfedező kutatásokon “nem kevesebb múlhat, mint a tudás, a társadalmi és gazdasági működés jövője”, ezért szól 2012-ben az ünnep a felfedező tudományról. Pálinkás József megfogalmazása szerint a tudomány még soha nem volt ilyen messze a hétköznapi embertől. Még soha nem volt ennyire nehéz eldönteni a tudomány helyét és felelősségét, azt, hogy mekkora szerepet szánnak neki és mit kívánnak tőle. Mindez egy olyan korban, amikor az emberiség nagy, a létét veszélyeztető problémákkal szembesül.

“Ma a tudományban, éppen úgy, ahogy a világban, újra a legfontosabb kérdésekre kell keresnünk a választ. Amikor a jólét díszletei ledőlni látszanak, és a társadalmak igazi értékeiket keresik, (…) akkor a felfedező kutatások szerepét és jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni” – emelte ki.

Pálinkás József kitért arra, hogy az MTA elnökeként megbízatása kezdetétől alapvető célkitűzése volt a felfedező kutatások ösztönzése, s ennek keretében “ígéretes eredményeket produkáló magyar kutatók térnek haza, és nagyhírű külföldi tudósok érkeznek hozzánk műhelyt formálni”. Kijelentette: a felfedező kutatások támogatása az állam feladata. Ezek nem piaci megrendelésre, hanem a köz, a jövő érdekében gyarapítják a tudást.

A magyar tudomány ünnepe 2012-es rendezvényei is azokról az erőfeszítésekről beszélnek, amelyet tudós tesz a tudásért, tudomány az emberért. Arról a felfedező felelősségről szólnak, amely mindannyiunk jövőjére hatással lehet” – összegezte Pálinkás József.

Freund Tamás akadémikus a Metropolnak elmondta, „közpénzből kutatunk, a társadalomnak joga van tudni, mire mennek el az adóforintok, és ennek – közvetve vagy közvetlenül – milyen haszna van. A tudós kedden az agy belső kábítószereiről, az endokannabinoidokról tart előadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik