Belföld

Hatalmasat kaszál a pesti bérletmaffia

budapest-bérlet (bérlet, bkv-bérlet, )
budapest-bérlet (bérlet, bkv-bérlet, )

Havi 12 millió forintot keres a hamis bérletekkel kereskedő banda Budapesten – tudta meg az Origo. A csalókról a rendőrség is tud, mégis "dolgozhatnak" már évek óta.

A Nyugati téri aluljáróban rendszeresen kéregetnek használt jegyeket, bérleteket járókelőktől. Az Origo először hajléktalanoktól hallott arról, hogy sok fedél nélküli használt jegyek, bérletek begyűjtésével keres pénzt, és valaki nagy tételben vásárolja fel tőlük. A hírportál utánajárt, hogyan működik a bérletmaffia. Egy inkognitóban kérdezősködő újságírónak a banda egyik tagja elmondta, hogy hat másik emberrel dolgozik együtt, “két főnök van, négy katona meg egy ügyvéd”. Egy 30-40 milliós befektetéssel kezdték az üzletet, ennyibe kerültek azok az eszközök, amelyekkel el tudják távolítani és újra tudják nyomtatni a bérleteken lévő dátumokat.  Lézergravírozóval leszedik a bérletek vastagságának egy tizedét, így tudják a bérleteken lévő dátumokat eltávolítani. A férfi szerint már főleg megrendelésekkel foglalkoznak, neki például aznapra már volt 21.

Havonta körülbelül kétezer bérletet adnak el így, darabonként hatezer forintért, majdnem 4 ezerrel olcsóbban, mint a pénztárnál. Így összesen havi 12 millió forint bevételhez juthatnak. Egy bérlet árából neki ötezret kell leadnia, tehát ezer forintot keres egy eladott bérleten. “Ez egy torta, mindenkinek jut egy szelet, kinek nagyobb, kinek kisebb” – magyarázta.

Tudomása szerint három év alatt eddig hatszor fordult elő, hogy valamelyik ügyfelük lebukott a hamis bérlettel, de az ilyen esetekre lényegében garanciát vállalnak, befizetik a vevők helyett a bírságot, így biztosítva, hogy kliensük ne forduljon a rendőrséghez. Úgy emlékszik, hogy őt háromszor vitték be a rendőrségre, amikor gyanússá vált az aluljáróban dolgozó rendőröknek, de hiába hallgatták ki, sem ellene, sem társai ellen nem indult büntetőeljárás. Szerinte ez az általa ügyvédnek nevezett csapattagnak köszönhető, aki rendőrségi kapcsolatai révén intézte el a dolgot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik