Belföld

Egy hónapig ünneplik a tudományt Szegeden

Szó lesz a mesterséges kromoszómákról, az innovációról, a nanotechnológiáról, de a különféle művészeti ágak is bemutatkoznak a programokon.

Az Akadémia 1997 óta emlékezik meg a Magyar Tudomány Ünnepéről, 2003-ban pedig az Országgyűlés hivatalosan is a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította november 3-át, azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a tudós társaság megalapítására.

A szegedi csaknem  egy hónapig tartó programsorozatban szó lesz többek között  a térségfejlesztésről és a turizmusról, a genetika, a környezet és az emberi jólét kapcsolatáról, az egészségügy hazai helyzetéről, a szegediek életmódjáról és a nanotechnológia alkalmazásának lehetőségeiről.

A tudományos előadásokat, konferenciákat kiállítások és művészeti események is kísérik. Így többek között kiállítás nyílik Gerle Margit és Benes József alkotásaiból a Reök-palotában, valamint Szabó Tibor festő és grafikus munkáiból a SZAB-székházban, de bemutatkozik az egyetem zeneművészeti karának hegedű és klarinét együttese is.

Szeged a tudományos kutatás legnagyobb vidéki központja. Kétezer főt meghaladó tudományos kutatói létszámával az első helyen áll a vidéki városok között. A statisztikák a 23 ezer országos kutatási téma és fejlesztési feladat legtöbbjét, 11 százalékát a Dél-Alföldön regisztrálták. A térség már több mint fél évtizede tartja első helyét a régiók versenyében.

A szegedi eseménysorozat első programja az Interpretáció és megismerés című tudományos konferencia november 5-én, hétfőn délelőtt 9 órakor kezdődik az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Somogyi utcai székházában.

A Magyar Tudomány ünnepét november 9-én 10 órakor a SZAB-székház dísztermében nyitja meg Dudits Dénes, az MTA alelnöke, Szabó Gábor, az SZTE rektora, valamint Botka László, Szeged polgármestere.

Szintén ezen a napon adják át a II. Dél-alföldi Innovációs Díjat, valamint a SZAB-pályamunkák díjkiosztóját is ekkor lesz. A megnyitót az SZTE Zeneművészeti Kar hegedű- és klarinétegyüttesének bemutatója színesíti.

A  plenáris ülés folytatásaként tartják meg a Kutatóegyetemi Kiválósági Központ létrehozás projekt záró konferenciáját. Szegeden egészen december 8-ig lesznek előadások, a tudomány ünnepét kiállítások is kísérik a SZAB székházban.

Részletes program itt:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik