Belföld

A spekulációt adóztatná az LMP

Az LMP szerint a pénzintézetek át fogják hárítani a lakosságra a "sárgacsekk-adó" és a bankadó miatt megnövekedett terheiket. A párt azt követeli, hogy a kormány legalább az egykulcsos adó végleges bevezetését halassza el, ugyanis ezzel 110 milliárd forintot lehetne spórolni.

Kapcsolódó cikkek

Scheiring Gábor és Vágó Gábor közleménye szerint a Népszabadságban közölt legújabb banki kondíciós listák alapján egyértelművé vált: a bankok az ügyfelekre hárítják a januártól fizetendő tranzakciós illetéket. A lakossági bankoknál januártól emelkednek az átutalási megbízások, a készpénzfelvétel, sőt egyes helyeken a bankkártyás fizetés díjai is.

A “sárgacsekk-adó” újabb kiadást, növekvő terhet jelent az embereknek és a termelő cégeknek. Az LMP szerint a jelen helyzetben a mindennapi pénzforgalom helyett a spekulációt kellene adóztatni. Az Orbán-kormány európai szinten ezt ellenzi, holott éppen azon kellene dolgoznia, hogy ezt minél hamarabb bevezesse, a forrótőkét megregulázza, és el kellene érnie, hogy ennek bevételei a nemzeti költségvetésekbe jussanak – írja a két politikus.

A személyi jövedelemadó rendszerben a félszuper-bruttó kivezetését el kell halasztani, mert ez és a “pazarló presztízsberuházások” felfüggesztése elegendő fedezetet teremtene a sárgacsekk-adó csökkentéséhez, illetve más fontos kiadásokhoz – hangsúlyozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik