Belföld

Nincs temetői tömeg

Bár tízezreket vártak, a rossz időjárás miatt eddig nem volt zsúfoltság a szegedi temetőkben a hosszú hétvégén.

Ahogy arról beszámoltunk: tízezrekre számítottak Szegeden a sírkertekben a négy napos, hosszú  ünnepen. Idén is meghosszabbított nyitvatartással fogadják a szegedi temetők akik ellátogatnak elhunyt hozzátartozóik sírjához. A Belvárosi Temető reggel 7-től este 8 óráig tart nyitva, a többi sírkert pedig egy órával rövidebb ideig.

Zsúfoltság azonban eddig sehol sem volt. A Szeged24 a legnagyobb sírkertbe, a Belvárosi Temetőbe látogatott el csütörtökön és pénteken. A csütörtöki viharos szél és eső tapasztalaunk szerint sokakat elriaszthatott a temetői látogatástól, leginkább csak olyanokkal találkoztunk, akik azt mondták: messziről érkeztek itt nyugvó hozzátartozóikhoz, és nem nagyon volt más választásuk, mint ez a nap.

Péntek délelőtt és kora délután, amikor sütött a nap és meleg volt, már jóval többen érkeztek, de nagy tömeg ekkor sem volt. Többen azt mondták: „összecsomagolva lesték” az időjárást, és “csapot-papot otthagyva” azonnal  indultak, amint észlelték, hogy javul az idő.

Délután fél négy körül, amikor újra hatalmas felhők közeledtek, és mi is már kifelé indultunk, többen is megjegyezték látva a befelé igyekvőket, hogy „szegények, elkéstek, nagyon eláznak majd.”

Sokan örültek – főleg az idősebbek – mind a kisegítő temetői buszos körjáratnak és a sírkerti kisbusznak is, mondván, így sok átszállás nélkül, könnyebben tudtak kimenni a temetőbe és ott közlekedni. Az idősek külön dicsérték, hogy a kisegítő busz alacsony padlós volt, a kisvonattal kapcsolatban pedig csak egyetlen kifogást hallottunk, hogy „több helyen is megállhatna, hogy még kevesebbet kelljen felmálházva gyalogolni.”

A kevesebb ember, autó miatt a temetői körüli forgalmat irányító rendőrök, polgárőrök, városvédők is „ráérősebbek” voltak mint tavaly: szívesen segítettek információkkal is a tanácstalanokat, és  – reméljük, hogy nem kapnak feddést feletteseiktől a következő félmondatért  – engedékenyebbek is mint a tavalyi zsúfoltság idején.  Azokat az autókat ugyanis – legalábbis amíg ott voltunk –, melyekben szemmel láthatóan nagyon időseket vittek hozzátartozóik, különösebb „macera” nélkül engedték behajtani.

Azon is csak pár autóst hallottunk morgolódni, hogy  miközben a virágárosok dacára „szinte üres” a temetőn belüli  parkoló, miért kell mégis a sírkerti Ikarus és IKV parkolóját használniuk.

Egyedül a virágárusok, akik valóban sokkal kevesebben voltak, mint tavaly panaszodtak nagyon. Pénteken kora délután többüknél valóságos „árzuhanást” tapasztaltunk. Akadt olyan árus, aki egyenesen féláron adta a vágott virágokat és a koszorúkat is  – nem csupán az élőket – , azzal az indokkal, hogy „legalább ne fussak mínuszba, és ne rohadjon rám a sok élő virág, amit rendeltem. ”

Az árusok tehát valószínűleg rosszul jártak az idei ünneppel, a mindenütt nyomott  áraknak azonban örültek azok, akiknek idejük, kedvük vagy lehetőségük nem volt előre beszerezni a kegyeleti hozzávalókat, hanem a temetőben vásároltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik