Belföld

Botka elmagyarázza, miért kér pénzt Szeged a járástól

Csakhogy mindenki értse, ilyen „szürreális” világban élünk! - kezdi Facebook bejegyzését Botka László, szegedi polgármester

A Szeged24 korábban megírta, hogy Csongrád megye érintett települései közül egyedül Szeged nem írta alá a járási kormányhivatal kialakításával kapcsolatos megállapodást. B. Nagy László kormánymegbízott hangsúlyozta, mivel nem jött létre megállapodás az önkormányzat és a kormányhivatal között, így nincs jogi lehetőség arra, hogy a város csereingatlant kapjon. B. Nagy László szerint ezért Szeged vesztett döntésével.

A kormánymegbízott azt is mondta: „nagy valószínűséggel” jogszabályellenes a szegedi közgyűlés keddi határozata, a döntést a törvényességi főosztály vizsgálja.

Erre reagált Botka László a következő Facebook-bejegyzésével:

A fidesz létrehozza a járási kormányhivatalokat (1983-ban szűntek meg, mondván, hogy meghaladta az idő) ezért két feladatot vesznek el az önkormányzattól: az okmányirodát és a gyámhivatalt, ez lesz a dolga a járási hivatalnak. Ezeket a feladatokat Szegeden és a járáshoz tartozó falvakban 108 hivatalnok látta el, az új kormányhivatal létszáma 187 fő. Ennyit a hatékony, olcsóbb államról!. A konfliktus oka azonban az, hogy a kormányhivatal erre a célra el akarja kobozni a Szeged által vásárolt és felújított Huszár utcai épületet (több, mint 6000 m2) és ki akarja dobni az ott működő szociális és adó irodáinkat. Azt mondják, ami Szegedé volt, az mától a miénk, ti pedig építsetek magatoknak új hivatalt sok száz millió forintért! Erre mondtam, hogy legalább „kirablásunk” költségét térítsék meg. A közgyűlés megszavazta, Bohács és Kalmár fideszes országgyűlési képviselők is megszavazták Szeged jogos igényét, erre a harmadik fideszes képviselő, a kormányhivatalvezető B. Nagy László közölte, hogy Szeged semmit sem kap, az új teljesen felesleges járási hivatal vezetőjének pedig kinevezik több százezres fizetéssel a negyedik fideszes képviselőt, Bodó Imrét. Na ez történik Szegeden (és mindenhol az országban). Ugye, Önök is úgy gondolják, hogy harcolnom kell ellene!?”

Egyébként  az országban majdnem mindenhol megszületett a megállapodás az érintett önkormányzatok és a járási hivatalok között. Szegeden és Ercsiben a képviselő-testület nem értett egyet a megállapodás megkötésével, Dömösön pedig a polgármester és az alpolgármester “egyidejű akadályoztatása” miatt nem történt meg az aláírás. Ezek esetében a megyei kormánymegbízottak határozattal fognak dönteni a járási hivatalok. felállításához szükséges, megállapodásban rendezendő kérdésekről legkésőbb november 15-ig – közölte a KIM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik