Belföld

Bírálják a választási regisztrációt a német szociáldemokraták

A legnagyobb német ellenzéki erő szerint az új intézmény kirekesztheti a választók egy részét a szavazásokból.

Michael Roth, az SPD parlamenti frakciójának uniós ügyekben illetékes szóvivője a képviselőcsoport közleményében azt írta, hogy az új választási törvény “a részvétel helyett a kizárást célozza”, és nem korszerű, hiszen minden demokráciában “drámaian nő” azoknak a száma, akik röviddel a szavazás előtt döntenek arról, hogy részt vesznek-e a választáson, és hogy kire szavaznak.

Az előzetes regisztráció intézménye az SPD szerint azonban nem csak őket rekesztheti ki a választásból, hanem a gyengébben képzett és szociálisan hátrányos helyzetű rétegeket is. A párt elfogadhatatlannak tartja az is, hogy a nem regisztrált választókat a törvényhozási ciklus valamennyi választásából kizárják.

Orbán Viktor “nyilvánvalóan még mindig nem tanult az EU, az emberi jogi szervezetek és az ellenzék bírálatából” – áll a közleményben, amely szerint a kormányfő az új választójogi szabályozással “ismét súlyosan károsítja a magyar jogállam tekintélyét”. Angela Merkel kancellárnak, a konzervatív CDU elnökének, valamint az Európai Néppártnak “kötelessége, hogy végre észhez térítsék” a magyar miniszterelnököt – áll az SPD parlamenti frakciójának közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik