Belföld

Veszélyes kegyeleti tüzek: bajt is okozhatnak a mécsesek

A mindenszentek és a halottak napján jellemző balesetveszélyekre figyelmeztetnek a mentők és a katasztrófavédelem. A temetők látogatása miatt megnövekszik a forgalom, de az időjárási körülmények, illetve a gyertyák és a mécsesek is baleset okozói lehetnek.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a mentőszolgálat az ünnepek alatt is teljes kapacitással dolgozik, egyidejűleg mintegy 1500 mentődolgozó – mentőápolók, mentőorvosok, mentőtisztek, gépkocsivezetők, mentésirányítók – teljesít szolgálatot.

Hozzátette: a következő napokban változékony, hideg, esős idő várható, ezért a temetőkbe indulóknak meleg ruházat és az elcsúszástól védő téli lábbeli viselése ajánlott.

Győrfi Pál megjegyezte, hogy a temetők felkeresése a lelki hatásokon kívül sokaknak fizikai megterhelést is jelent, ezért azt kérik, hogy a beteg, idős emberek lehetőleg vigyék magukkal gyógyszereiket, továbbá többször álljanak meg pihenni, és lehetőleg kísérettel közlekedjenek.

Az Országos Katasztrófavédelem az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a statisztikák azt mutatják, hogy az ünnepek idején megnő a lakástüzek száma. A kiváltó ok legtöbbször az, hogy az égő mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a keletkező lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire.

Mindezek elkerülése érdekében a gyertyákhoz, illetve mécsesekhez olyan alátétet kell használni, amely nem éghető anyagból készült. Továbbá célszerű a közelből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, a mécsest, gyertyát stabil helyre kell tenni, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le – írták.

A temetőkben is körültekintőnek kell lenni, egy el nem oltott gyufa, egy felboruló gyertya vagy mécses is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen – hangsúlyozta az OKF.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik