Belföld

Tök jó mindenkinek

Mármint a Szegedi Vadasparkban, az állatkerti tökfesztiválon.

Dacára a cudar, szeles, csípős, esős időnek sokan vannak a Szegedi Vadasparkban a csütörtök reggel óta tartó állatkerti tökfesztiválon. A zsiráf  is lehajolt megkóstolni, mi rejlik az óriástök vastag héja alatt, de a tevének, a zebrának is ízlett a különös ajándék-táplálék. Délután a cerkófoké, makákóké a terep, a közönség dideregve , de kitartóan lesi: vajon mit csinálnak még az evésen kívül a játékos kedvű, fürge majmok az óriás tökökkel.

A szakemberek elmondták: az állatok kíváncsiságát a tökök iránt véletlenül sem a halloween-i hagyomány váltja ki, hanem az, hogy az ajándék étel kiválóan alkalmas a játszadozásra, küzdelemre  is: nehéz, nem adja könnyen magát, elgurul, ráadásul érdekes az illata. Így az állatok izgatottan vágynak arra, hogy „kibelezzék” és befalják.

A tökökkel vívott harcot, majd csámcsogást szemmel láthatóan élvezik az állatok és a közönség is. Utóbbiak közül sokan megfogadva a vadasparkiak tanácsát fotóznak, hátha az ő képük lesz a legjobb a park és az egyik könyvkiadó által meghirdetett  fotópályázaton.

Amint megtudtuk: „a tökös játék” amúgy állatkerti szakszó is egyben, ami azokat a trükköket jelöli,  amelyekkel  kiváltható a nem szabadban élő állatok aktív, természeteses viselkedése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik