Belföld

Pihenni mennek a tavi viharjelzők

Csütörtöktől jövő év áprilisig nem működnek a rendszerek, addig is fejlesztik őket.

Az elmúlt két évben a viharjelző rendszerek fejlesztésére 230 millió forintot fordított a katasztrófavédelem, 110 millió forinttal többet, mint az azt megelőző nyolc évben összesen. A rendszer fejlesztése azonban nem áll megnem áll meg, a szünet után két új állomás áll üzembe, több pedig megújulva várja jövő év áprilisától a strandszezont- tudatta Dr. Tollár Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese.

A dantártábornok közlése szerint egyik legjelentősebb fejlődés az alföldi Tisza-tó környékén mutatkozott: az idén beüzemelt három állomással együtt immár öt helyen működött viharjelzés.

A tábornok elmondta azt is, hogy idén a korábbinál hangsúlyosabb volt az emberek tájékoztatása kiadványokban, illetve a strandok jól látható pontjain elhelyezett információs táblákon, mert nem elég, ha a rendszer jól működik, az embereknek pontosan tudniuk kell, melyik jelzés mit jelent, és azt is, melyik fokozatnál mi a teendőjük.

Ezt segítette az az okostelefonra kifejlesztett androidos alkalmazás is, amely például nádasban lévő horgászoknak és mindenkinek azonnali informálódási lehetőséget jelent, akik egyébként nem látnák a viherjelzőt.  Az alkalmazás a viharjelzés fokozatai mellett az éppen aktuális szélerőről, a segélyhívó telefonszámokról is információt nyújt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik