Belföld

Eseménydús hét a Szent-Györgyi emlékéven

Hétfőtől szinte minden, ami a Nobel-díjas tudósról és vele kapcsolatban tudható megismerhető változatos módon.

A Nobel-díjas tudósról elnevezett nemzetközi tanulmányi verseny és a Szent-Györgyi emlékérme kibocsátása után hétfőtől felpörögnek a lassan záruló emlékév eseményei.

Az egyetem Dugonics téri Rektori Hivatalában hétfőn este hét órától az 1940-ben alakult  Szegedi Egyetemi Ifjúság szervezetről és a szegedi egyetemi sajtó születéséről nyílik kiállítás könyvbemutatóval, kulturtörténeti beszélgetéssel.

Ugyancsak hétfőn este héttől a Rektori Hivatallal szemközti Millenniumi Klubban adja elő Galkó Bence színművész a Nobel-díjas tudósra emlékező „Az őrült majom” című darabot.

November 6-án, kedden délután háromkor Hannus István egyetemi tanár ismét végigvezeti az érdeklődőket Szent-Györgyi Albert szegedi éveinek legfontosabb állomásain.

November 7-én szerdán 18 órától a Tanulmányi és Információs Központban Dr. Kiss Róbert Károly levéltáros a Nobel-díjas tudós nemzetközi kapcsolataiba, kulturdiplomáciai tevékenységébe avatja be az érdeklődőket.

Ugyancsak november 7-én szerdán a 10 éves Szegedi Egyetemi Színház a Dugonics téri Pinceszínházban este héttől egy Szent-Györgyihez is kapcsolodó, valódi történeten alapult drámával emlékezik Horváth István és Tóth Kata vészkorszakbeli tragikus történetére „Rohadt az államgépben valami” címmel.

1940-től lett az újjá alakult szegedi egyetem rektora az európai gondolkodású Szent-Györgyi Albert, aki támogatta az egyetemi diákéletet,  így a megalakuló Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társaságát is, melynek alapítója és rendezője a zsidó diák Horváth István lett. Legendás Hamletjét a Szegedi Nemzeti Színházban mutatták be zajos sikerrel 1941 áprilisában. A bölcsész rendező és Gertrudist alakító vegyészhallgató Tóth Kata egymásba szerettek a munka során, össze akartak házasodni, de az 1941-es fajvédelmi törvény miatt nem lehettek egymáséi. Így együtt vetettek véget életüknek a fővárosban, a Duna-parton.

A Belvárosi Moziban lévő Grand Café november 7. és 9. közt számos Szent-Györgyi Albertről szóló, vagy vele kapcsolatos fillmel emlékezik a Nobel-díjas tudósra.

 

Az egyetem november 9-én, pénteken, 10 órától rendezi a Rektori Hivatalban azt a nyilvános  egyetem- és tudománytörténeti konferenciát, mellyel Szent-Györgyi Albert életére, munkásságára emlékezik.

November 10-én szombaton pedig a Szegedi Nemzeti Színházban lesz Szent-Györgyi Albert emlékkoncert a theatrum igazgatójának, Gyüdi Sándornak a vezényletével. A Szegedi Szimfonikus Zenakar az eredeti, 1937-es hangverseny műsorából játszik, Bhrams, Beethoven és Berlioz műveket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik