Belföld

Reszkessenek vagy ne a nyugdíjasok?

Csütörtöktől nyugdíjemelés: a kormány szerint jó lesz, a szocialisták szerint viszont egymillió embernek nagyon nem.

Január elsejéig visszamenőleges hatállyal csütörtöktől 1,6 százalékkal emelik a nyugdíjak és egyes szociális ellátások összegét. Ez egy átlagnyugdíjasnak havonta 1520 forinttal jelent többet.

A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj havi 77 480 forint összeghatárig folyósítható együtt. Az érintettek visszamenőleg tíz hónapra a novemberre járó ellátással egyidejűleg, egy összegben kapják meg a különbözetet.

Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint hivatalból emelni kell az öregségi nyugdíjat, a rehabilitációs járadékot, az özvegyi nyugdíjat és számos más szociális ellátás összegét is. Ha egy ember egyidejűleg több emelendő ellátást is kap, a szabály szerint ezeket külön-külön kell emelni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: azok is megkapják visszamenőlegesen az emelést, akik novemberben már nem jogosultak nyugellátásra: például akiknek a felülvizsgálat után megszüntették a rokkantnyugdíját és munkaképesnek minősítették. Nekik kérniük kell a nyugdíjfolyósítótól az időarányos különbözetet. Azok viszont, akik  novemberben is jogosultak nyugellátásra automatikusan megkapják az emelést.

Az MSZP szerint  viszont csaknem egymillió embert zártak ki a nyugdíjrendszerből, akiknek ellátása a kormány jóindulatától függ. Korózs Lajos, a párt szakpolitikusa szerint ugyanis miután a korhatár előtti, a szolgálati nyugdíjasokat és a rokkantakat a kormány “kívül helyezte” a nyugdíjrendszeren, nincs semmilyen biztosíték arra, hogy ellátásukat a jövőben emelik a nyugdíjakkal együtt. Sőt. Korózs Lajos szerint a szociális ellátások összege az idei évtől érvényes szabályozás szerint akár csökkenthető is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik