Belföld

Néma koszorúzások városszerte

Megemlékeztek a katonahősökről és Székesfehérvár díszpolgárairól.

Halottak napjára készülve városszerte szervezett közös, néma koszorúzásokat Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, Fejér Megye Önkormányzata és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, így rótták le kegyeletüket a városban nyugvó katonák emléke előtt. Napközben sírcsokrokat helyeztek el a város díszpolgárainak nyughelyeinél is.

A megemlékezések a Hosszútemetőben kezdődtek, ahol Deák Lajosné önkormányzati képviselő, Dr. Molnár Krisztián megyei főjegyző és Szabó András ezredes, az ÖHP parancsnoki irodavezetője koszorúzott, az eseményen a Helyőrségi Zenekar működött közre.

A régi Budai úti laktanyáknál található emléktábláknál Mészáros Attila tanácsnok, Dr. Molnár Krisztián megyei főjegyző és Szabó András ezredes rótta le kegyeletét, az eseményen részt vettek a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola diákjai.

Az Orosz katonatemetőben a város önkormányzata nevében Deák Lajosné képviselő koszorúzott, a megyét ismét Dr. Molnár Krisztián főjegyző, az ÖHP-t Szabó András ezredes képviselte.

A Szentlékek katonatemetőben Égi Tamás, Székesfehérvár alpolgármestere, Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Szabó András ezredes közösen helyezték el a kegyelet virágait.

A déli harangszót követően a Városház téri II. világháborús emlékműnél zajlott központi megemlékezés, melyen részt vettek a történelmi egyházak képviselői. Közösen koszorúzott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és  Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka.

Székesfehérvár Önkormányzata fontosnak tartotta, hogy megemlékezzen a város díszpolgárairól. A Csutora temetőben, Ágoston Béla sírjánál Brájer Éva alpolgármester koszorúzott, napközben pedig minden eltávozott díszpolgár nyughelyére sírcsokor került.  A város nevében koszorúk kerültek a Zsidó temetőbe, a Rác temetőbe, illetve a csalai orosz katonatemetőbe, ez utóbbi helyszínen Östör Annamária képviselő is fejet hajtott a hősök előtt.

Halottak Napja tiszteletére november 1-jén 16.00 órától a Béla úti köztemetőben szerveznek ökumenikus megemlékezést, melyen részt vesz Dr. Cser-Palkovics András polgármester. 18.00 órától a Szentlélek katonatemetőben fáklyás megemlékezésre kerül sor a Székesfehérvári Városszépítő- és Védő Egyesület szervezésében.

November 2-án 15.00 órakor a pákozdi Don-kanyar Emlékkápolnánál celebrál szentmisét Spányi Antal megyéspüspök a II. világháborúban elesett hősök tiszteletére. Az eseményen részt vesz Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatát Róth Péter alpolgármester képviseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik