Belföld

Járások: nem tetszik a rendszer

Szegednek az egész, a Csongrád Megyei Kormányhivatalnak pedig Szeged döntése nem tetszik.

Biztosítja a Csongrád Megyei Kormányhivatal januártól a szegedi járási hivatal működtetését. Ezt azután közölték, hogy a városi önkormányzat feltételekhez kötötte a megállapodás megkötését.

Ahogy arról beszámoltunk: Szeged igényt tart a járási kormányhivatal kialakításához kapcsolódó indokolt, és igazolt költségei megtérítésére.

A közgyűlés döntése szerint amennyiben a Csongrád Megyei Kormányhivatal a szerdai határidőig kötelezettséget vállal erre, Botka László polgármester aláírhatja a járási kormányhivatal létrehozásához kapcsolódó megállapodást, ellenkező esetben nem. Ezt a határozatot egy tartózkodó szocialista képviselő kivételével a közgyűlésen ott lévő szegedi honatyák mind támogatták.

A kormányhivatal szerdán tehát vállalta a szegedi járási hivatal működtetését, de bírálta a szegedi döntést. Ezzel párhuzamosan a hivatalnál azt hangsúlyozták: a szolgáltatásokat “magas szinten” biztosítják majd a Huszár utcai, jelenleg okmányirodaként működő épületben.

Botka László a keddi közgyűlésen azt fejtegette, hogy a kormányhivatal létszámigénye túlzott mértékű, és az is, hogy a teljes Huszár utcai ingatlant akarja. A polgármester elmondása szerint az önkormányzat adásvétellel szerezte meg az épületet, amelyet több mint 725 millió forintos költséggel alakított át olyanná, amilyen most.

A Huszár utcai épületből el kellene költöztetni a szegedi polgármesteri hivatal adó- és szociális irodáját, ahol 106 köztisztviselő dolgozik. Cserébe a megyei kormányhivatal felajánlotta az önkormányzatnak ingyen a használatában álló, állami tulajdonú, Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Fő fasor 16-20. szám alatti épületét.

Botka László azonban úgy vélte: az adó- és szociális iroda Fő fasori költöztetése több mint 105 millió forintba, az informatikai rendszer kialakítása pedig mintegy 215 millió forintjába kerülne az önkormányzatnak. Ha pedig a 138 ügyintézőből 26-ot nem vesz át a kormányhivatal, ahogy az a tárgyalásokon kiderült, úgy az ő végkielégítésük is a várost terheli.

Így Botka László és az önkormányzat azzal a feltétellel szeretné átadni a Huszár utcai ingatlant, ha a kormányhivatal kifizeti az épületre fordított több mint 725 millió forintot, megtéríti a Fő fasori iroda kialakításának és a 26 köztisztviselő végkielégítésének több mint 350 millió forintos költségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik