Belföld

Groteszk közönségfilm Gyurcsánnyal a főszerepben

tüntetés-2006-október-23 (2006. október 23. tüntetés)
tüntetés-2006-október-23 (2006. október 23. tüntetés)

Betörővel, hatszázmillió forintot ellopó biztonsági őrrel és egy újságíróval rakja egy cellába Gyurcsány Ferencet Dézsy Zoltán Elment az őszöd című filmjében, melyről a Magyar Hírlapnak mesélt.

Biztonsági okok miatt nem játszatta el október 23-án a Károly körúti lovasrohamot színészekkel, statisztákkal a forradalom évfordulóján, mondta el a Magyar Hírlapnak Dézsy Zoltán. A rendező Elment az őszöd című filmjében a 2006-os eseményeket dolgozza fel, ennek az egyik csúcspontja lett volna a 6 évvel ezelőtti Fidesz-gyűlés után történtek rekonstruálása.

Dézsy Zoltán a lap kérdésére azt is elárulta, számára azért fontos ez a téma, mert „a mai napig nem tisztázott, hogy mi történt az akkori őszi zavargások idején. Sokak fejében úgy él az ünneplés, hogy randalíroztak egy kicsit a Fidesz-szimpatizánsok”. Hozzátette, hogy szerinte ekkor „a hatalom megtartásának és megszerzésének olyan technikái jelentek meg idehaza, amelyek korábban nem voltak tapasztalhatók a magyar demokráciában”.

A készülő film a közeli jövőben játszódik, ahol Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök épp az utolsó szó jogán elmondandó beszédére készül. Rabtársai egy internetes szerkesztő, egy betörő és egy hatszázmilliós zsákmánnyal lelépő biztonsági őr. Ők négyen emlékeznek vissza a 2006 őszén történtekre.

Dézsy Zoltán egyébként felkereste Gyurcsány Ferencet a tervével, és néhány jelenetet e-mailben is elküldött neki. A volt miniszterelnöktől nem érkezett a leveleire válasz.

Arra a felvetésre, hogy talán túl korai a 6 évvel ezelőtti eseményeket megörökíteni azzal válaszolt a rendező, hogy „sem a televízió ostroma, sem pedig az október 23-i esemény nem volt véletlen: tudatosan felépített akciósorozat volt, miközben borotvaélen táncolt a magyar demokrácia”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik