Belföld

Este nyolcig várják a temetők az emlékezőket

temeto(2)(960x640)(1).jpg (temető)
temeto(2)(960x640)(1).jpg (temető)

Mindenszentek és a halottak napja miatt mától vasárnapig hosszabb ideig tartanak nyitva a temetők, és a hosszú hétvégén megváltozik a tömegközlekedési járatok menetrendje is.

A budapesti temetők ezeken a napokon reggel 7 órától este 8-ig látogathatók. Központi megemlékezés három helyen lesz: szerdán a rákoskeresztúri Új köztemetőben, csütörtökön a Farkasréti temetőben, pénteken a Fiumei úti sírkertben. Autóval csak az Új köztemetőbe és a Fiumei úti sírkertbe lehet behajtani. A Budapesti Közlekedési Központ több rendkívüli járatot indít a temetőkhöz, számos járatát pedig sűrűbben indítja.

Hatala József országos rendőrfőkapitány fokozott rendőri ellenőrzéseket rendelt el a hosszú hétvégére.

Csütörtökön, november 1-jén lesz mindenszentek, pénteken pedig halottak napja. Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ünnep Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik