Belföld

Bővül a Székesfehérvár környéki ipari park gyűrű

A pákozdi M7 Ipari Parkban tegnap átadott közel 2000 m2 alapterületű, multifunkcionális Vállalkozói Csarnok az ország egyik legdinamikusabban fejlődő régiójában nyújt teret a helyi kis- és középvállalkozások fejlődéséhez.

A gazdasági növekedés egyik fokmérője a munkakörülmények és a termelési színvonal javulása, az ipar és az azt kiszolgáló üzleti infrastruktúra fejlettsége. Az M7 Ipari Park és a Pákozdi Önkormányzat kiváló lokációval, kedvező adózási környezettel és kiemelkedően alacsony árakkal járulnának hozzá a régió gazdasági fejlődéséhez.

Az Új Széchenyi Terv hangsúlyos szerepet szán a foglalkoztatásban az ipari parkok hálózatának. Az ipari parkok szolgáltatásai ma már nélkülözhetetlenek az olyan pólusvárosok vonzáskörzetében, mint Székesfehérvár és környéke, hiszen a minőségi munkakörülmények és európai színvonalú termelés megteremtése alapvető kritériumai a versenyképességnek. A kiemelt térségekben működő ipari parkok szellemi bázist teremtenek és tőkevonzó képességük révén pozitív hatást gyakorolnak a foglalkoztatásra. Ez különösen igaz Székesfehérvár és vonzáskörzete esetében, hiszen itt található az ország ipari parkjainak közel egyharmada, valamint a gazdasági szervezetek közel tíz százaléka.

Ezek a koncentrált szolgáltatói övezetek ideális környezetet biztosítanak a kis- és középvállalkozások innovatív törekvéseinek és együttműködésének. Az ipari parkok éppen ezért jelenthetik a válság utáni munkahelyteremtés megoldását is. Takács János, Pákozd Polgármestere az M7 Ipari Park Vállalkozói Csarnok ünnepélyes átadásán elmondta: „Több szempontot mérlegeltünk, amikor a beruházás engedélyezése mellett döntöttünk. A Velencei-tó közelsége miatt a környezeti és tájképi szempontok érvényesítése és a turisztikai vonzerő megőrzése és fejlesztése alapvető elvárás. Ezt segítette, hogy az elmúlt években több sikeres infrastrukturális fejlesztést valósított meg Pákozd. Azonban az európai uniós pályázatokon túl, a település jövőjének megalapozásában olyan fenntartható beruházásokra építenénk, amik megtartják a helyi közösségeinket és kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket. Bízunk abban, hogy az M7 Ipari Park fejlődésre ösztönzi a környékbeli vállalkozásokat, illetve az ide betelepülő cégek működése igényt teremt a helyi szolgáltató szektor irányában, ami végső soron egy a mainál kiegyensúlyozottabb piaci környezetet jelent a helyi vállalkozóknak.”

A M7 Ipari Park területén megépült Vállalkozói Csarnok beruházója az Unione cégcsoport projekttársasága, az M7 Ipari Park Kft. Az épület kivitelezését a Market Építőipari Zrt. végezte. A beruházás összértéke meghaladja a 370 millió forintot, melyhez a beruházó M7 Ipari Park Kft. 160,932,981.- Ft összegű Európai Uniós támogatást nyert el a beruházás megvalósítására a Közép-dunántúli Operatív Program (KDOP – Üzleti Infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése – ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatása – című felhívás) keretén belül, a “Vállalkozói Csarnok kialakítása és közműfejlesztés az M7 Ipari Park és Logisztikai Központ területén” című pályázatával.

A közel 2000 m2 alapterületű, multifunkcionális csarnoktér belső kialakítása rugalmas térelválasztást tesz lehetővé a bérlői igények szerint és egyaránt megfelel gyártói, feldolgozói, illetve raktározási funkcióknak. Ezen felül kialakítottak még 500 m2 irodarészt és egyéb kiszolgálóhelyiségeket a régióra jellemző igényeknek megfelelően. A 6 hónap alatt megvalósult beruházás magába foglalja a közművesítést, a parkosítást és az épület eléréséhez szükséges útkapcsolat kiépítését is. „Igyekeztünk minden részletre odafigyelni – mondta Kokas Ferenc a beruházó képviselője – és az épületet úgy elhelyezni és megtervezni, hogy az minél jobban belesimuljon a tájképbe mindenki számára megőrizve ezzel a természetes zöld környezetet és a térség turisztikai vonzerejét. Az épület magasságát a környező fák lombkorona szintjéhez igazítottuk, az új fák ültetésénél igazodtunk a helyi flórához, emellett az M7-es autópálya érintett árokrendszerének kitisztításával több évtizedes elmaradást pótoltunk.”

Az M7 Ipari Park Kft. a gazdaság általános nehézségei ellenére valósította meg a Vállalkozói Csarnok építését, mivel a beruházó stratégiája a hosszútávú befektetéseken alapul. Ezt támasztja alá, hogy a gazdasági helyzet stabilizálódásában bízva az ipari területek árait forintban is meghirdetik, az iparági gyakorlattól eltérően. Az M7 Ipari Park Kft. által kínált telkek nemcsak áraiban lehetnek vonzóak a KKV-knak, de a megvásárolható telkek méretét illetően is: – más ipari parki területekhez képest – lényegesen alacsonyabb, 4.000 m2-es belépési küszöböt határoztak meg és már 4.990 Ft/m2 + ÁFA összegtől kínálnak összközműves telkeket eladásra.

Az önkormányzat a további beruházások ösztönzése érdekében kedvező adózási környezetet is teremtett: a betelepülő vállalkozásoknak ugyanis az átlagosnál lényegesen alacsonyabb, 1,2%-os iparűzési adóval kell kalkulálniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik