Belföld

Megyei szinten kell ellátni a szakképzés egyes feladatait

Az eddigi regionális bizottságok helyett megyei testületek látják el október elsejétől a szakképzéssel kapcsolatos egyes feladatokat; a Fejér Megyei Fejlesztési és Szakképzési Bizottság megalakulását sajtótájékoztatón jelentették be hétfőn Székesfehérváron.

Dávid Lajos, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke a Gazdaság Házában tartott tájékoztatón elmondta: a szakképzésről szóló, tavaly decemberben elfogadott törvény értelmében a bizottságok az addigi 26 helyett, 7 taggal dolgoznak.

A grémiumokba a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek, illetve azok szervezetei, továbbá a területi kamarák, a megyein kormányhivatal és a megyei önkormányzat delegálják a tagokat. A konzultációs, javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületként működő bizottságok egyik feladata, hogy a megye hosszú és rövid távú területfejlesztési stratégiájának részeként, a megyei szükségletek figyelembevételével meghatározzák a szakképzési irányokat és arányokat.

A hét tagú bizottság javaslatot tesz az ösztöndíjra jogosító szakképesítésekre, valamint a hiányszakmákra, az iskolai rendszerű szakképzésben az állam által elismert szakképesítésekre és a szakközépiskolák ágazati képzéseire, valamint a fenntartó által indítandó szakképesítések keretszámaira. A testület feladatai közé tartozik továbbá, hogy javaslatot tegyen az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az állam által elismert európai uniós források által támogatott szakképesítésekre.

A bizottság tagjai részt vesznek a decentralizált és egyéb pályázatok elbírálásában, a nívódíj odaítélésével, valamint a pályaorientációs és pályakövetési feladatok megvalósításában. Dávid Lajos elmondta: a szakképzés tárgyi feltételeinek javítására 251 millió forintos keretet kapott Fejér megye. A beérkezett 46 pályázat elbírálását már végzik a bizottság szakértői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik