Belföld

Matolcsy terveit értékeli ma a parlament

A kormány jövő évre tervezett adóváltoztatásait és az új földtörvény-javaslatot véleményezhetik ma a honatyák.

A Ház reggel kilenckor napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, majd megnyitják az adótörvények általános vitáját. Ekkor még csak a miniszteri expozéra, valamint a frakciók vezérszónoki felszólalásaira kerül sor, a javaslat tárgyalása ugyanis a nap végén folytatódhat, amikor a képviselők ötórás időkeretben értékelhetik Matolcsy György előterjesztését.

Kevesebb kulcs és jobb adómorál

Az indítvány fókuszában a szuperbruttó kivezetése, az illetékkulcs-rendszer átalakítása és az adómorál erősítése áll. A javaslat szerint egységesen 16 százalék lesz a személyi jövedelemadó 2013-tól, és megszűnik az évi 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmeket terhelő adóalap-kiegészítés. A kormány szerint a szuperbruttósítás kivezetése jelentősen leegyszerűsíti az adóalap és az adóelőleg megállapítását, ezzel pedig ténylegesen megvalósul az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer, amely a kabinet szerint arányos, teljesítményösztönző és családbarát.

Magyar földet magyar gazdának

Az adóváltoztatások mellett az új földtörvényről is szó lesz. A vidékfejlesztési miniszter expozéjában úgy fogalmazott, 1 100 éves vitának vet véget a földtörvény elfogadása, mivel a jogszabály garantálja, hogy csak magyar földművesek vehessenek földet. Az ellenzéki frakciók vezérszónokai korántsem ilyen optimisták. Hiányosnak, rossz irányba hatónak nevezték a kormány szabályozási terveit.

A keddi napirenden szerepel még a Költségvetési Tanács elnökének vagyonnyilatkozatáról szóló törvényjavaslat vitája, valamint a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvénymódosítás részletes vitája is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik