Belföld

Pihenőre mennek tavaink viharjelzői

Az utóbbi két év fejlesztéseinek is köszönhetően az idei szezonban nem volt olyan baleset, ami a rendszer nem megfelelő működésére lett volna visszavezethető.

November elejétől szünetelnek Magyarország tavainak viharjelző rendszerei. A viharjelző rendszerek felügyeletét ellátó központban Dr. Tollár Tibor tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese értékelte az Országos Meteorológiai Szolgálattal szoros együttműködésben üzemeltetett rendszer 2012-es működési tapasztalatait.

A tábornok elmondta, hogy a mögöttünk hagyott szezonban több, a tavainkon vagy azok közvetlen környezetében tartózkodó állampolgárok biztonságát szolgáló lépés valósult meg. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy az elmúlt két évben a viharjelző rendszerek fejlesztésére 230 millió forintot fordított a katasztrófavédelem, 110 millió forinttal többet, mint az azt megelőző nyolc évben összesen.

Az egyik legjelentősebb fejlődés a Tisza-tó környékén mutatkozott, hiszen az idén beüzemelt három állomással együtt immár öt helyen működött viharjelzés. Sikeresnek bizonyult az is, hogy Siófokon, Gárdonyban és Szolnokon a vízirendészeti őrsökön vízirendészeti ügyeleti monitoring rendszert telepítettek, így ezek az ügyeletek azonnal megkapták az aktuális viharjelzési információkat, és szolgálatukat is ezek birtokában tudták megszervezni.

A főigazgató-helyettes szavaiból kiderült, hogy megvizsgálják, szükség lehet-e további állomások telepítésére, ha igen, ezek hol legyenek, ám most a hangsúly a régebb óta működő állomások – a Balaton keleti medencéjében – korszerűsítésére kerül. A legsürgősebb ugyanis a balatoni jelzés fokozatos átállítása a jelenlegi villanócsöves megoldásról LED technológiára. Azt, hogy az utóbbival felszerelt viharjelzők a korábbinál jobban láthatóbbak, üzemidejük hosszabb, működtetésük pedig kevésbé költséges, a készülő két új állomás tesztüzeme igazolta – hangsúlyozta Tollár Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik