Belföld

86 gombából 44 volt mérgező

gomba (gomba)
gomba (gomba)

A biztonságos gombafogyasztásra hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hivatal az elmúlt napok halálos kimenetelő mérgezései miatt külön felhívta a figyelmet arra, hogy csak szakellenőr által megvizsgált gomba fogyasztható. A megbetegedések miatt az utóbbi hetekben 86 mintát küldtek laboratóriumba, ebből 44 volt a mérgező. 15 esetben a nagy döggomba, nyolcszor a világító tölcsérgomba állt a megbetegedés hátterében, de találtak karbolszagú csiperkét, mezei tölcsérgombát, párducgalócát és retekszagú kígyógombát is. Gyilkos galócát idén összesen hat mintában regisztráltak.

Megszaporodtak az olyan kérelmek száma, amikor ehető gombafajok fogyasztása után kellett tisztázni, mi okozta a betegséget, mert a rosszul elkészített, vagy idős, beteg embernek és kisgyermeknek adott gombás étel fogyasztása emésztőszervi tünetekkel járt. A hivatal külön kitért arra, hogy hatszor azért kértek vizsgálatot, mert a szabadban, füves területen felügyelet nélkül hagyott gyerekek nyers gombát ettek.

Zacher Gábor toxikológus lapunknak korábban azt mondta, hogy jelenleg hárman fekszenek osztályukon gombamérgezés miatt. A kezeltek között van az a fiatal is, aki a hétvégén szenvedett gombamérgezést a szüleivel együtt. A családot először a szigetvári kórházba szállították, de a 43 éves anya életéért hiába küzdöttek, már nem tudták megmenteni.

Hogy a lakomának ne legyen ilyen tragikus vége, mindenképpen szívleljünk meg néhány jó tanácsot, ha gombászni indulunk. Íme, a túlélési tippek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik