Belföld

Versenyben a Mobilis: építészeti díjra pályázik

A győriek eddig is tudták, hogy a márciusban elkészült Mobilis építésével, megnyílt városunk csodák palotája. Az építészeti remeket a szakemberek is elismerik.

Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy az idei Média Építészeti Díj közönségszavazásán bekerült a legjobb tíz közé a létesítmény, és így a második körben versenghet a rangos címért, ahol különböző kategóriánként, a legtöbb voksot kapott építmények vihetik haza az elismerést.

Az egyetem és a Püspökerdő szomszédságában, Révfalu szívében elterülő remekmű a Nagy Iván által vezetett mesteriskolás csapat, azaz Görbicz Máté, Kund Iván Patrik és Szabó Dávid munkáját dicséri. A formáját tekintve gitárpengetőhöz, és a Wankel-motor dugattyújához is hasonlított épület már messziről is tekintélyt parancsoló látványt nyújt, közelebb érve pedig a laikusok számára is nyilvánvalóvá válik, hogy nem mindennapi palota várja látogatóit. Az építészforum.hu által publikált írásban számos érdekességet olvashatunk egy szakember tollából, aki többek között a Mobilis adottságairól is több ízben tesz említést.

Az épület szerkezete kapcsán mindenképpen kiemelendő, hogy az egész komplexum lábakon “lebeg”, a tartószerkezet pedig lehetővé teszi, hogy a palota alatt az érkező vendégek fedett parkolóba helyezzék járművüket. Az impozáns megjelenést pedig az úgynevezett szalagablakok biztosítják, de természetesen a kiállítási központnak nemcsak a homlokzata, hanem a belső terei is hozzájárultak ahhoz, hogy az épület ott lehet a TOP 10-ben és ezáltal a második körben. Az enteriőrben a járműgyártáshoz kapcsolódó interaktív eszközök mellett a színek dominálnak, és nem szabad megfeledkezni a tetőtérről sem, mely a fizikai kísérletek egyes állomásainak is helyszínéül szolgál. Vagyis mindenképpen egy egyedülálló remekműről van szó, melyre az ügyvezető is nagyon büszke. „A Mobilis egy minőségi környezetbe ágyazott karakteres épület, mely nyitása óta tökéletesen szolgálja küldetését. Egy nagyon impozáns létesítményről van szó, de megjelenése ellenére egyáltalán nem veszi el a figyelmet, a benne található technikai tartalomról. Úgy érzem és az adataink is ezt igazolják, hogy a győri csodák palotája beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen nemcsak a városból, hanem vidékről, sőt külföldről is nagyon sok látogatót vonz városunkba a tudományos komplexum. Van, aki például célirányosan ezért utazik Győrbe” – mondta a Győr24-nek Szilasi Péter Tamás, a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Média Építészeti Díj tízesében egyébként két további megyei alkotás is szerepel, a kismegyeri Isten irgalmasság templom és a bogyoszlói, új, őstermelői piac.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik