Belföld

Koszorúk a piacon: nem drágább, mégsem kelendő

koszorú (koszorú)
koszorú (koszorú)

A győri piacon a zöldségek, gyümölcsök és más portékák mellett megjelentek a koszorúk és egyéb sírt díszítő virágkompozíciók. Az ár 600 forinttól, több ezer forintig terjedhet.

Alig egy hét múlva, mindenszentekkor és halottak napján emlékezünk elhunyt szeretteinkre. Ma már azonban sajnos azt is meggondoljuk mennyit szánunk a kegyelet virágaira, a tiszteletet kifejező koszorúkra, sírtálakra. A Győr24 ellátogatott az Árkád bevásárlóközpont mögött található piacra, ahol a kereskedők már kipakolták szebbnél-szebb, tobozzal és egyéb tartós növényekkel tűzdelt alkotásaikat. A koszorúk nincsenek túldíszítve, de a kereskedők azt mondják erre a piacon, nincs is igényük az embereknek. „A tapasztalatunk az, hogy az ugyan szerény díszítésű, de nagy méretű koszorúk sokkal keresettebbek, mint a kicsi, ámde díszes virágköltemények. A fontos az, hogy nagy és olcsó legyen, azaz 2000 forint alatt maradjon a termék ára. A hasonló méretű, de extra díszítésű koszorúkat a városi üzletekben akár 1000 forinttal is drágábban vásárolhatják meg az érdeklődők. 3-4 éve árulunk már itt a piacon, de az elmúlt időszakban sem keresték a 3000 forintnál drágább koszorúkat vagy sírtálakat” – mondta portálunknak Szabó Zsuzsanna, virágkötő.

Egy másik, neve elhallgatását kérő árus azt mondta a Győr24-nek, hogy a tavalyi évhez képest, saját költségeik miatt, csak néhány száz forintot emeltek, ennek ellenére nincs kereslet. „Az embereknek nincs pénzük. Ez tény. Hiába adjuk olcsón a koszorúkat, így sem fogynak” – hangsúlyozta a vállalkozó.

Koszorú-körképünk során a kereskedők között csak néhány tíz forintos különbséget észleltünk. Az egészen kicsi koszorúk 600 forintos áron, a 30 centiméteresek megközelítőleg 1600 forintos, a 40 centiméteresek 1900, míg az 50 centisek 2800 forintos áron kaphatók. Sírtálakat 1600-1800 forintért vásárolhatunk, ez extra díszítés esetén 2000 forintot jelent. Az ebben az időszakban ugyancsak kedvelt cserepes krizantémokat, méretüktől függően 300-1000 forint között vásárolhatjuk meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik