Belföld

Kidobták a gyerekeket egy kollégiumból

Negyven gyerek került az utcára, miután egyik napról a másikra bezárták a kunszentmiklósi Szent István Alapítványi Kollégiumot és Óvodát.

Bezárt a kunszentmiklósi Szent István Alapítványi Kollégium és Óvoda. Az ARISZAK Képzési Alapítvány által fenntartott intézményt csonka családból, ingerszegény környezetből származó iskolaköteles diákok vehették igénybe. A fenntartó azonban múlt hét szerdán közölte a diákokkal, hogy azonnal el kell hagyniuk az épületet: huszonöt óvodást és tizenöt iskolást tettek ki.

Két óra alatt

A kunszentmiklósi polgármesteri hivatal is aznap értesült a hírről. Józan Judit jegyző, a Hír24-nek elmondta, a diákok két órát kaptak összepakolni a holmijukat.

Orcsik Attila a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal oktatási főosztályvezetője lapunkkal közölte, hogy hazaszállították a gyerekeket otthonaikba, és eljárást indítottak a kollégiumot üzemeltető alapítvány ellen. Orcsik szerint ők is aznap értesültek arról, hogy az Ariszak nem tudja tovább üzemeltetni az épületet, így az visszakerül az egyházhoz.

Rossz közlekedés

A „kidobottak” közül tizenketten jártak a Virágh Gedeon Szakközépiskola és Szakiskolába. Bernáth Judit, az intézmény vezetője úgy ítéli meg, közülük négyen nem tudják majd náluk folytatni tanulmányaikat. „Sajnos a közlekedési feltételek nem adottak ahhoz, hogy a gyerekek, akik közül néhányan a tanyavilágban laknak, beérjenek a fél nyolcas kezdésre.”

A többi diák marad – bejárósként.

Orcsik Attila azt ígérte, minden gyerekről gondoskodnak. Értesítették a szülőket, a közelben hol működik iskola és kollégium. Akik továbbra is a szakiskolába szeretnének járni, de jelenleg még intézik a szállásukat, igazoltan hiányoznak a tanórákról, legalábbis ebben állapodott meg az iskola vezetősége a kormányhivatallal.

Két busz

“Két busz érkezett, hogy hazavigye a diákokat. Minket szülőket sem értesítettek arról, hogy bezárják a kollégiumot. Még most sem tudom felfogni, hogy tehetnek ilyet – fakadt ki az egyik anya. – A gyerekek tizedik-tizenkettedik évfolyamosok. Sokuk üres lakásba ment haza, van akinek a szülei külföldön tartózkodnak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik