Belföld

Ilyen volt és ilyen lett a Kodály Zoltán utca! – Fotók!

A régies és leélt közterületekre igencsak ráfért már a tatarozás Adyváros forgalmas utcájában.

A Kodály Zoltán u. 2 A-B-C-D. épületek és a külső járda közötti közterület rendezése a “Lakóutca program” keretében vaslósult meg, továbbá a zöldterületek is megújultak. Az új lakókörnyezetet Radnóti Ákos önkormányzati képviselő, s Borkai Zsolt adta át a lakosságnak a hétvégén.

A tízemeletes lakóépületek előtti terület elavult és balesetveszélyes betonlapokkal burkolt járda és eltaposott zöldfelület vegyes képével szolgálta a lakóközösséget sok-sok éven át. Esős időben az épületek, üzletek közötti átjárás épített járda nélkül is csak sáros, földes úton volt járható. A terület a helyi közösségi élet része is egyben, a lakóépületek földszintjén lévő szolgáltatások, üzletek és az autóbusz megálló miatt, illetve a tízemeletesek nagyszámú lakóitól is felmerült az igény, különösen az idősebbek részéről, hogy az épületek előtti parkban is szívesebben pihennének, amennyiben kulturáltabb körülmények és több pad állna a rendelkezésre.

A fentiek alapján fogalmazódott meg az igény a közösségi közterület kialakítására, melyet 2012. szeptemberében valósult meg az Útkezelő Szervezet megbízásából, illetve a Győr-Szol közreműködésében.

A kivitelezés során elbontották az összetöredezett, egyenetlenné vált betonlap járda szakaszok nagy részét, helyette beton térkő burkolatot építettek mintegy 400 m2 felületen, elhelyeztek nyolc darab új pihenő padot (a korábbi öt elhasznált, elavult helyett) a zöldterület védelme és az optikai lehatárolás érdekében 1 méter magasságú láncos korlátot helyeztek el 220 méter hosszon. A körbekerített területek humuszolása, füvesítése is megtörtént, s 120 darab cserje került kiültetésre, melyek évek alatt szépen megbokrosodva sokkal szebb és parkosabb látványt fognak nyújtani. A köztisztaság biztosítása érdekében 4 db hulladékgyűjtő is kikerült a területre.

A Kodály Z. u. 2/A. mögött kitaposott gyalogos ösvény nyomvonalán új járda épült, mellette egy pihenősziget jött létre padokkal és növényekkel körbeültetve. Az épületek előtti szakaszokon a parkolóhelyek is felfestésre kerültek, így a környéken igazán komplex felújítás valósult meg.

Az átalakítás egy része 9,5 millió Ft-ba került, mely Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezetének költségvetéséből lett megfinanszírozva, további 0,5 millió Ft a Győr-Szol kivitelezésében elvégzett parkosítási munkák összege.

A szomszédban a tavalyi évben megvalósult az Ifjúság körút teljes közvilágításának a korszerűsítése, a szomszédos Móra iskola komplex felújítása, korszerűsítése, a helyszín mellett most is zajlik a nagyszabású kerékpárút-építés és innen pár percre megindult a napokban az adyvárosi tó teljes rehabilitációja is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik