Belföld

Plágiumvád, botrányok: újabb igazgatóváltás

Egy fővárosi iskola korábbi igazgatóját – a tantestület szerint – mondvacsinált okokból eltávolították. Az új vezető cáfolja azokat a vádakat, amelyek szerint múltja aggályos, a pályázata pedig plágium. A pedagógusok és szülők azonban nem támogatták a kinevezését.

Lassan megszokjuk, hogy a hatalom az iskolaigazgatói kinevezések során nem veszi figyelembe sem az érintett tantestületek, szülők, diákok véleményét, sem más ésszerű érveket. Ez történt több helyen a megyei iskolák vezetői esetében (például Szigetszentmiklóson – bár ott a tiltakozások célt értek: a kiszemelt vezető végül visszalépett), de több, egyelőre önkormányzati fenntartású iskola is elbúcsúzhatott – nem is nagyon titkoltan politikai okokból – régi, kedvelt, sikereket felmutató vezetőjétől (például Miskolc két gimnáziuma esetében).

Januártól az állam veszi át – mint írtuk, elég kaotikus körülmények között – az iskolafenntartást az ország egész területén, de az oktatási államtitkárság ígérete szerint az igazgatók kitölthetik hivatali idejüket, s csak utána nevezi ki a kormányhivatal az utódjukat. A XVI. kerületi önkormányzat azonban nem várta ki, míg a több mint 300 diákkal, közel 250 milliós költségvetéssel működő Centenáriumi Általános Iskola és Szakiskola vezetőjének megbízatása lejár. Kaszás Zoltánt nyáron fegyelmi eljárással távolították el az igazgatói székből.

Vizsgálat, fegyelmi

Az iskolát 23 éve igazgató Kaszás elleni támadás része volt két vizsgálat is. Az elsőben semmi szabálytalanságot nem talált a belső ellenőr, ez azonban az önkormányzatnak nem tetszett, így indítottak egy – háziorvos által vezetett! – újabb vizsgálatot – mondta lapunknak a korábbi igazgatóhelyettes, Nádasné Szabó Ágnes. (Ő már bátran nyilatkozhat, hiszen időközben nyugdíjba vonult, így nem nagyon tudnak ellene már mit tenni – jegyezte meg.)

Az iskolát áprilisban, előzetes bejelentés nélkül megszállták az önkormányzat emberei. Erre egyébként a jog szerint akkor van lehetőség, ha attól lehet tartani, hogy az igazgató vagy az emberei megsemmisítik vagy eltüntetik az iratokat. Az ellenőrök a razzia és a vizsgálat során kisebb adminisztrációs szabálytalanságokat állapítottak meg (például nem minden tanár vezette pontosan a naplót), s ezeket felnagyítva indítottak fegyelmit Kaszás ellen, s mentették fel a posztjáról. Az ügy a bíróságon fog folytatódni, ahol a volt igazgató be akarja bizonyítani igazát. A tanárok és a szülők koncepciós pert emlegetnek, szimpátiatüntetést, aláírásgyűjtést is tartottak Kaszás mellett, és Facebook-csoport is alakult.

Új pályázat

Közben az önkormányzat kiírta a vezetői pályázatot, amelyre mindössze egy dokumentum érkezett. Horváthné Sabáli Éva korábban a péceli katolikus iskola igazgatója volt, ahonnan – Nánási Éva szerint – a püspökség azonnali hatállyal mentette fel, mert a szülők jelzései alapján a gyerekeket megalázta és durván bánt velük. Erről hivatalos dokumentum nincs, de az egyik „centis” (az iskola diákok által használt beceneve) anyuka betelefonált a péceli iskolába és a püspökségre, s állítása szerint szóban mindkét helyen megerősítették mindezt.

Lapunk kérdésére az új igazgató elmondta, hogy az ellene felhozott összes hamis vádat az igazgatói kinevezésről döntő képviselő-testületi ülésen cáfolta. Ez igaz az ő „mandátumának a nem meghosszabbításával kapcsolatos hírekre is”. Hogy konkrétan mi volt az ok, azt lapunknak nem árulta el, a képviselői ülésről szóló jegyzőkönyv pedig nem hozzáférhető.

Plagizálta-e a pályázati anyagot

A vezetői pályázatról ráadásul kiderült, hogy az abban leírtak 60 százaléka plágium, mások által jegyzett írásokból szó szerint átvett szöveg. (Ezzel kapcsolatban szerkesztőségünk is érdekelt, ugyanis az egyik szövegrészt az egyik 2010-es cikkünkből vette át a pályázathoz.) Kérdésünkre az igazgatónő azt mondta: „Minden egyes kifogásolt szövegrészre meg voltak azok a dokumentumok, ahonnan vettem. Ezek forrása a korábbi pedagógiai pályázat, az szmsz, a házirend és a saját előadásaim voltak.” Az FN cikkében megjelent szöveget, mint mondta, egy 2010-es szülői tájékoztatóból vette ki, amit akkoriban az elsős szülőknek állítottak össze. Az eredeti forrást pedig nem lehet mindig megtalálni, ha annak idején nem tüntették fel a kiadványokban.

Horváthné Sabáli Éva pályázatát az iskolai munkaközösségek közül egy sem támogatta, a szülői szervezet elutasította azt, és ugyanígy tett a tantestület (43-ból 10-en támogatták) és az összdolgozói fórum (60-ból 9-en támogatták).

Hamis vádaskodások

A „Centi” nem csak általános, hanem szakiskola is, így felmerült az is, hogy az új igazgatónak – lévén csak tanítói végzettsége és két szakvizsgája van – nincs is megfelelő végzettsége az igazgatói posztra. Ezzel kapcsolatban Sabáli Éva azt mondta lapunknak, hogy nem kell egyetemi végzettség a pozícióhoz, azt a pályázatot véleményező szakértő sem hiányolta a dokumentumok alapján, amikor azt írta, hogy az minden tekintetben megfelel a törvényi előírásoknak.

Október 17-én került a XVI. kerületi önkormányzati képviselő-testület elé az ügy. Itt a plágiummal kapcsolatban azt mondták a kormánypárti képviselők, hogy az „összeollózás mindennapos dolog, minden pályázat így készül”. A korábbi munkahelyéről szóló állításokat szintén – Horváthné által cáfolt – hamis vádaskodásnak nevezték. A szülői tiltakozást azzal intézték el a politikusok, hogy a szülők azt sem tudták, mit írnak alá, s az elutasító véleményüket a hamis vádakra alapozták.

A szavazáson a képviselők 12:4 arányban szavazták meg Horváthné Sabáli Éva kinevezését november 1-jétől.

Nem lesz következmény

Az új igazgató az FN24-nek a leendő együttműködésre vonatkozó kérdésére azt mondta, az iskola pedagógusainak is az az érdeke, hogy az iskola működjön, és a tanítás normális mederben menjen. „Részben megértem a tiltakozásukat, hiszen egy hosszú időszakot zártak le, de mindez tőlem teljesen független, én egy üres álláshelyre pályáztam. Biztos, hogy vannak múltbeli sérelmeik, de az iskolának működni kell. Az esetleges sérelmeket iskolán kívül, normális emberi módon kell tisztázni.”

Az új igazgató kijelentette, nem lesz következménye az igazgatóválasztás körüli felfokozott hangulatban rá tett, esetleges bántó vagy vádaskodó megjegyzéseknek. Ezt nem ott kell elintézni, hanem személyes beszélgetésekben. Következménye annak lesz, ha valaki nem akar normálisan dolgozni – mondta. November 1-jén mindenesetre várakozással megy be az iskolába, reméli, jól fognak együtt dolgozni a leendő kollégáival. „Én jó szándékkel megyek, ezt feltételezem a többi pedagógusról is” – szögezte le.

A történet november 1-jén nem zárul le teljesen. A volt igazgató a munkaügyi bírósághoz, a képviselő-testület pedig az oktatási ombudsmanhoz fordult. Az utóbbi kérés arról szól, vizsgálja meg az oktatási jogok biztosa, hogy a felfokozott hangulatban milyen szabálytalanságokat követett el a tantestület, és milyen hátrányok érték azokat, akik az új igazgatót támogatták. Az oktatási ombudsmanhoz egyelőre nem érkezett meg a megkeresés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik