Belföld

Öt évet is kaphat Lázár sofőrje

lázár balesete (ingyenes, )
lázár balesete (ingyenes, )

Egyelőre rengeteg a kérdés, a jogi szabályozás azonban egyértelmű: halálos közúti baleset okozásáért szabadságvesztés jár. Kivételek, enyhítő körülmények azonban itt is közrejátszhatnak.

Akár öt évet is kaphat Lázár János sofőrje, amennyiben bebizonyosodik, hogy egyedül ő tehető felelőssé a szerda reggeli halálos közúti balesetért – mondta lapunknak Magyar György ügyvéd.

„Miután nincsenek konkrét információnk, egyelőre csupán találgatásokba tudok bocsátkozni. Minden esetben kizárólag igazságügyi szakértők szakvéleménye után lehet jogi véleményt mondani, miután felderítették a tényállást és megvizsgálták a baleset mechanizmusát. Az azonban az általános gyakorlat szerint elmondható, hogy a hátulról érkező gépkocsi vezetőjét szokták kihozni a baleset felelősének, kivéve, ha nem áll fenn rendkívüli körülmény. Ha egyirányú felelősséget állapítanak meg, akkor halált okozó közúti baleset gondatlan okozásáért alapesetben 1-5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki” – részletezte a jogi szakember.


Képgaléria a helyszínrőlFotó: MTI / Noszlopy N. Miklós

Hozzátette: egyirányú felelősség esetén is vizsgálni kell „a sértetti közrehatást és a cselekedetek egymásra hatását, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy mindkét fél hibás volt a baleset bekövetkeztében”. Amennyiben bebizonyosodik, hogy – mint arról az első híradások is szóltak – a személygépkocsi vezetője a belső sávban vesztegelt, és esetleg nem használt úgynevezett közúti jelölő eszközt (például elakadást jelző háromszöget vagy vészvillogót), az enyhítő körülmény lehet az államtitkárt szállító autó sofőrje számára.

Mint arról korábban beszámoltunk, az államtitkár és sofőrje az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint „könnyebb sérüléseket szenvedett, őket további vizsgálat és ellátás céljából” kórházba szállították. Úgy tudni, azóta mindketten elhagyhatták a kórházat.

Nem Lázár János az első magyar politikus, aki rosszkor volt rossz helyen. A – többek között – gyereket halálra gázoló polgármesterről, súlyos autóbalesetet szenvedő képviselőről és évekig kómában fekvő MSZP-s politikusról szóló összeállításunkat itt olvashatja!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik