Belföld

Jedlik Ányosnak állítanak emléket Szegeden

A dinamó feltalálójának szobra szerdától a Damjanich u. és Kossuth Lajos u. sarkán áll.

Szeged legújabb köztéri szobra a tudós és feltaláló bencés szerzetesnek Jedlik Ányosnak, az első magyar elektrotechnikusnak állít emléket. Jedlik Ányos oktatási célból fejlesztette ki találmányait. Közülük a legismertebb az 1828-ban létrehozott elektromágneses hatás alapján működő motor és a világon elsőként megalkotott dinamó. Jedlik természettudósként az oktatást tekintette elsődleges hivatásának, találmányait is a tanítás érdekében fejlesztette ki. Felfedezéseit a nyilvánosság számára csak a pesti királyi tudományegyetemen a tanszékvezetői székben őt követő utódja, Eötvös Lóránd tette közkinccsé.

A szegedi szobor – Bánvölgyi László alkotása – a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szegedi Szervezetének kezdeményezésére több szervezet, gazdasági társaság és magánszemély támogatásával készült el Szeged energiaellátásának legendás helyszínén, a Damjanich utca és a Kossuth Lajos sugárút  kereszteződésénél álló épület előtti kis parkban. Ez az épület ad otthont az EDF DÉMÁSZ Jedlik Ányos Képzési Központjának is, ahol nemrégiben a társaság saját képzési programjában fiatal villanyszerelők oktatása kezdődött meg.

A szerda 11 órakor kezdődő szoboravatón az egybegyűlteket Dr. Botka László, Szeged polgármestere köszönti, Tóth József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület szegedi szervezetének elnöke, és az EDF DÉMÁSZ Partner Kft. ügyvezető igazgatója idézi fel a tudós munkásságát. A szobrot Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyéspüspök áldja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik