Belföld

Átvenné a hatalmat a Jobbik a Homokhátságon

A párt a mórahalmi polgármester és díszpolgár lemondását követeli és a gárdistákkal fenyegetőzik.

Mórahalom díszpolgárának, Babarczi Jánosnak a címről való lemondását és a fideszes Nógrádi Zoltán polgármesteri és országgyűlési képviselői mandátumának visszaadását követeli a Csongrád megyei Jobbik.

Ahogy arról szerda reggel beszámoltunk: Tóth Péter a párt megyei elnöke, és Toroczkay László, a Hatvannégy Vármegye vezetőjével az élen, mintegy kétszáz jobbikos tartott erődemonstrációt Mórahalmon, „cigánybűnözést skandálva,” miután hírét vették, hogy megöltek egy tanyasi idős embert román állampolgárságú vendégmunkások.

Bár a rendőrség két órán belül elfogta a tetteseket, a település polgármestere is kérte a tömeget, hogy távozzon, hagyja „békén” a mórahalmiakat, a tüntetők heves vitába keveredtek vele és több órán át nem tágítottak a kisvárosból.

A tüntetésen a Jobbik Csongrád megyei elnöke többek közt azt mondta, hogy „betelt a pohár” és a „Jobbik nem fogja hagyni, hogy a magyar emberek félelemben éljenek.”

Tóth Péter ezek után szerdán kora este azt állította, hogy Babarczi János tanyáján éltek a gyilkosságot elkövető vendégmunkások. Az egykori díszpolgár politikus jelenleg a polgármester tanácsadója. A megyei jobbikos elnök azzal fenyegetőzött, ha a díszpolgár és a polgármester nem mondanak le, akkor a Jobbik és a Magyar Gárda vezetőségét kéri meg, hogy országos demonstrációval térítsék a politikai és gazdasági élet szereplőit jobb belátásra: küldjék haza a befogadott román cigány vendégmunkásokat, az “erkölcsileg megbukott politikai garnitúrát” pedig kényszerítsék távozásra.

Úgy gondolom, hogy a Fidesz a Homokhátságon befejezte a politikai szereplését, új korszak fog kezdődni, minden településen szeretnénk átvenni a vezető szerepet” – mondta Tóth Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik