Belföld

Orbán vagy Bajnai?

tarlós (tarlós)
tarlós (tarlós)

Felállt a frontvonal Orbán ellen, Bajnai Gordon új összefogást hirdetett a Milla tüntetésén. Orbán Viktor ünnepi beszédében azt mondta, nem fogadja el, hogy idegenek kormányozzák a magyarokat. Október 23. percről percre.

20.30 – Kukákat borogattak

A Magyar Rádió előtt a Jobbik IT két vezetője mondott beszédet, majd megkoszorúzták a székház oldalán található emléktáblát – írja az MTI.

Ezt követően a tömeg nagyobbik része a Múzeum körút felé elhagyta a Bródy Sándor utcát, azonban néhány tucat tüntető elindult a Kossuth térre. Útközben, a Blaha Lujza térnél felborítottak egy kukát és végig a fáklyás felvonulás alatt is használt jelszavakat skandálták. A Szabadság térnél rohamrendőrök igazoltatták a tüntetők egy részét.


Kattintson a képre, nézze meg a radikálisok megemlékezését!
Fotó: Neményi Márton

A Kossuth téren és környékén több mint száz rendőr és néhány tucat tüntető tartózkodott az esti órákban.

19.00 – Közösségi oldalon Bajnai mozgalma

Már meg is alakult a Bajnai, Juhász, Kónya által életre hívott Együtt 2014 Mozgalom. Legalábbis a Facebookon. Leírása szerint a szervezet célja, hogy “létrejöjjön egy olyan választói szövetség, amely leváltja a jelenlegi hatalmat, majd az országot az alkotmányosság és a jó kormányzás útjára vezeti.”

A mozgalom lájkolóinak a száma rekordsebességgel nő.

18.43 – Zászlóégetés faszozással

Az Index tudósítása szerint a Jobbik Ifjúsági Tagozata felvonulásának résztvevői többek közt a “Cigánybűnözés”, és a “Bajnai egy fasz” jelszavak skandálása mellett vonulnak a Magyar Rádióhoz. Ugyanez a tömeg korábban izraeli zászlót égetett.

18.02 – Deutsch tökre örül

Deutsch Tamás fideszes politius, európai parlamenti képviselő a Facebookon azt írja: “Tökre örülök, h az összefogás jegyében a kismillió ellenzèki párt és szervezet mellé két újabbat alakított a héten a portás. Bocs, a kapus.”

17.35 – Tudósítónk nyal

A Millán lézengő tudósítónk jelentette: elfogyott a Jégbüféből az összes fagylalt. Ő vette meg az utolsó két gombócot. Eper és citrom volt. Most nyal.

17.32 – Együtt győzni fogunk

Bajnai:

“Ha a rossz politika tönkreteszi a hazánkat, akkor nem nekünk kell elmenni, hanem a rossz politikának.”

“Barátaim, mondjátok el mindenkinek a mai nap üzenetét: nehéz lesz, de együtt meg lehet csinálni. Csak együtt lehet megcsinálni. Egyenként elbuknánk, de együtt győzni fogunk.”

17.30 – Annyira élünk csak, amennyire Magyarország él

Orbán Viktor szerint október 23-a arra emlékeztet, hogy “annyira élünk csak, amennyire Magyarország él”.

A kormányfő a “csüggedőknek” és a “reményvesztetteknek” azt üzente: 1956 legnagyszerűbb leckéje az volt, hogy a forradalmat javarészben munkások, az akkori bérből és fizetésből élők csinálták, akik nem törődtek bele a kilátástalanságba.

Ha csak feleannyi hitünk lesz, mint nekik volt, akkor hegyeket tudunk megmozgatni – fogalmazott a miniszterelnök, aki beszédét a szokásos “Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!” fordulattal zárta.

17.27 – Nem vagytok egyedül

Bajnai:

“Az ‘Együtt 2014’ létrehozásával példát mutatunk az együttműködésre, az összefogásra. Várjuk azokat a honfitársainkat, akik a maguk pártkötődésüket nem akarják feladni – nem is kell. És várjuk azokat is, akik tenni akarnak a változásért, és akik szavazatukkal támogatni akarják azt a célt, hogy új politikai korszakot nyissunk Magyarország történelmében.”

“Változást akaró honfitársaim, tudom nehéz lesz, mert össze akarnak majd veszejteni minket, és meg akarnak majd osztani minket, de sosem szabad elfelejtenünk, hogy van négy fontos dolog, ami összeköt minket: haza, haladás, szolidaritás és Európa. És ezzel az egyetértéssel mi alkotjuk az ország új, erős közepét. Nehéz lesz, de meg lehet csinálni. Van remény, ha van összefogás!”

“Ne feledjétek, ez a rezsim a megfélemlítésre épít. Magyarországon a fortélyos félelem közigazgat. De ne féljetek, nem vagytok egyedül. Ez adjon erőt mindannyiunknak!”

“Legyetek békések, de elszántak. Mondjátok el mindenkinek, hogy újra van remény, hogy vissza akarjuk kapni a hazánkat.”

17.24 – Költő a Millán


(Fotó: Hír24)

17.22 – Nem fogadjuk el

Orbán:

“A magyar kormány elfogadja az európai együttműködés mindenkire érvényes szabályait, de azt nem, hogy valamilyen “kifinomult módszerrel” idegenek kormányozzák a magyarokat.”

“Az európai kultúrnemzetek közös erkölcsi mércéjét Magyarország elfogadja, a kettős mércét viszont nem.”

“Az Európai Unió egyetlen intézménye sem bánhat tiszteletlenül a magyarokkal”


Orbán Viktor beszéde a Békemenet résztvevőinek, kattintson a képre, galéria!
Fotó:Kummer János

17.19 – Új, erős közép megszervezése

Bajnai:

“Magyarországnak újra jogállamnak kell lennie, amelyet nem korlátoz semmilyen hatalom, és amely képes korlátozni bármilyen hatalmat. Ez az az alap, ebben nem lehet vita. A többi kérdésben pedig együtt közös nevezőre kell jutnunk.
Új megállapodás kell a szolidaritás kérdésében is, mert nem igaz, hogy mindenki annyit ért, amennyije van. Olyan szolidáris társadalomban akarunk élni, ahol nehezebb lecsúszni, de könnyebb feljutni.”

“Újra a régió élmezőnyébe kell kerülnünk, mert van hozzá tehetségünk. Egyszer már megmutattuk, hogy képesek vagyunk rá, és meg tudjuk mutatni újra.”

“Haza, haladás, szolidaritás, Európa – kevés, de annál fontosabb ügy, amiben évtizedekre meg kell állapodnunk. Barátaim, a ránk váró feladat hatalmas: Magyarország határon belüli egyesítése.”

“Új, erős közép megszervezése – erről szól a mai nap.”

“Nem új pártot alapítunk tehát, hanem összefogást, ahova szövetségbe hívunk mindekit, akikkel a céljaink közösek.”


(Fotó: MTI)

17.18 – Szélsőjobberek el

Tudósítónk szerint a rendőrség kitakarította a Jégbüfé elől a szélsőjobbos ellentüntetőket.

17.15 – Orbán kitüntetettet köszöntött

A miniszterelnök a Magyar Becsület Rend első kitüntetettjét, Tamás Aladárné, Szűcs Ilonát, a felvidéki Balogvölgy tanítónőjét köszöntötte az állami ünnepségen a Kossuth téren. A kormányfő a 100 éves tanítővel karonfogva érkezett az ünnepségre.


Orbán Viktor beszédére igyekezvén, kattintson a képre, galéria a bémenetről!
Fotó: Kummer János

17.12 – Politikai közép kell

Bajnai:

“2014-ben a normális országot akarók összefogása küzd majd a megosztásból hatalmat építő erőkkel. E küzdelemhez meg kell erősíteni a politikai közepet, amelynek jobb és bal oldala is egyaránt elég erős. Egy új politikai közép kell, amely rendkívül sokféle, de egyvalamiben azonos: ő a köztes, elzárkózik a szélsőséges erőktől, a kommunistáktól, a hatalom megszállottjaitól és a hatalom kufárjaitól.”

17.10 – Ennek a kormánynak mennie kell

Bajnai:

“Ez a kormány módszeresen, csigolyánként törte el a magyar demokrácia gerincét. Az állam a korrupció eszközévé vált. Ez a kormány úgy osztja el a javakat, hogy a szegények még szegényebbek, a gazdagok gazdagabbak, a középosztály pedig szegény legyen. Ez a kormány a gyertya két végén égeti a jövőnket. Ez a kormány erősnek hirdeti magát, pedig csak erőszakos. De mi tudjuk, hogy az erőszak a gyengék végső menedéke. Ez a kormány pedig gyenge. Ennek a kormánynak mennie kell!”

Bajnai:

“A kormányváltás azonban önmagában nem elég. Le kell bontani azt a rezsimet is, amelyet az elmúlt két évben építettek. Rezsimváltás kell. De még ez is kevés. Új politikai kultúra, korszak, alkotmányos garancia kell, hogy többé egyetlen politikus se sajátíthassa ki a hatalmat hazánkban.”

17.08 – Bocsánatot kell kérnünk

Bajnai:

“2014 nem csupán a következő választás éve lesz. 2014 sorsforduló lesz. Egy olyan döntés éve, amely újabb negyedszázadra meghatározza a jövőnket. Mi nem olyan országot akarunk a gyermekeinknek, ahova egyszer talán majd jó lesz hazajönni, hanem ahonnan nincs miért elmenni. (…) Nem hagyhatjuk, hogy a sorsunkat széthúzás, megosztás, korrupció, kisszerűség vagy ostobaság döntse el. (…) Magyarországnak olyan kormánya lett, amely miatt bocsánatot kell kérnünk egymástól, gyermekeinktől és a világtól.”

17.05 – Magyar forradalom

Orbán Viktor már tartja a beszédét a Kossuth téren. A kormányfő szerint ma az egész világ tudja és elismeri, hogy a magyarok forradalmával és szabadságharcával az egész világ lett jobb.

17.04 – A nem politikus keserű ébredése

Bajnai:

“Egyszer azt mondtam, nem vagyok politikus. Akkor úgy is gondoltam. Egy normális, jól működő országban nem is kell mindenkinek politikusnak lennie. Az elmúlt két év azonban keserű ébredést hozott. A hazánk megint olyan hely lett, ahol utcára kell mennünk a jogainkért. Politizálnom kell nekem is, nem tehetek másként.”

17.01 – Az X a Millában

Török Gábor politológus szerint “kellene egy beszédmondós x-faktor. A mai szónokok többsége az előválogatón elbukna.” (via Facebook)

16.58 – Bajnai=sztár

Tudósítónk szerint az egykori miniszterelnök láttán a Milla tüntetés résztvevői a színpad felé tolultak. Mindenki Bajnait akarja látni.

16.56 – Megmondtuk nem? De!

És tényleg. Bajnai jön.

16.48 – A Szolidaritás elsiette

Miközben még épp Kónya Péter beszél a Millán, a tapasztalatlan Szolidaritás sajtó elküldte Kónya társelnök teljes beszédét emailen. Valószínűleg ezek lesznek beszédének utolsó szavai: “Éljen az összefogás! Éljen a köztársaság! Éljen a Szolidaritás!”

16.45 – Bréking! Eltévedt grúzok bóklásznak

A Millán lézengő tudósítónk összetalálkozott egy ötfős, feltehetően grúz családdal, akik épp a Békemenetet keresik. Útbaigazította őket, mert jó úttörő.

16.41 – Pityingerék elvannak

Dopeman és a testvére éppen klipet forgat a Milla tüntetésénél. Tényleg. Mi szóltunk.


(Fotó: Facebook)

16.32 – Megvan a közös többszörös

Megalakítjuk az Együtt 2014 választói mozgalmat – jelentette be Juhász a Szabad sajtó úton. Ez egy nyitott és befogadó együttműködést lesz, melyben mindenki tehet a változásért – mondja.

A mozgalom a Milla, a Szolidaritás és a Bajnai-féle Haza és Haladás alapítvány közös szervezete lesz. Juhász a Fideszből is vár bele egy embert, Ángyán Józsefet

Másfél év múlva leváltjuk az Orbán-Simicska rezsimet – ígéri Juhász Péter. A tömeg éljenez.


(Fotó: MTI)

16.28 Irén, Miksa és Fülöp

Ezek Juhász Péter gyermekeinek nevei (egyikük még nem született meg, karácsonyra várják). Őértük akar falakat bontani, és jobb országot csinálni Magyarországból – mondja.

16.22 – Juhász hazamenne

Vissza Európába, az európai Magyarországba vágyik vissza Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke. Beszédében azt mondta: “Nem elég az ‘Orbán takarodj!’, hanem szükséges”.

16.17 – Eltörték az egyik újságíró orrát

A Jégbüfénél örjöngő szélsőjobbosok eltörték az Index.hu egyik videós újságírójának az orrát. Az internetes lap beszámolója szerint “A rendszervágás résztvevői elkezdtek lökdösődni, az Index egyik munkatársát ököllel fejbe vágták, mert kamerázott. Eltört az orra. ‘Mocskos zsidók’ és ‘van cigánybűnözés’ – skandálják.”

16.11 – A belügy számol

“A rendőrség becslései szerint a Békemeneten több mint 150 ezren, a Milla tüntetésen csaknem 20 ezren, a Jobbik demonstrációján néhány ezren, a Demokratikus Koalíció rendezvényén több százan vettek részt” – olvasható a Belügyminisztérium közleményében.

Egy valamit megállapíthatunk. Fricz Tamás valamit rosszul hallott.

16.07 – TGM kérlel

“Nagyon szépen kérlek, Viktor, menj el!” – így kezdte beszédét Tamás Gáspár Miklós filozófus a Milla tüntetésén. Továbbiakban hárommillió koldusról és a Horthy-korszak restaurációjáról beszél.

A Ferenciek terén az egyik ablakban “I love Viktor” felirat színesíti az eseményt.

15.56 – Bajnai lejattolt a Milla-főember Juhász Péterrel

És tényleg. Mindeközben a Szabad sajtó úton zúg az “Orbán takarodj!”. Kordon is van, amit tudósítónk szerint a rendőrök egyre jobban szűkítenek.


(Fotó: MTI)

15.51 – Békemenet – CÉL!

A Békemenet a céljához, a Kossuth térhez ért. Tudósítónk szerint a békemenet békés.


(Fotó: Hír24)

15.47 – “Kösz a tandíjat és a kivándorlást!”

A Hallgatói Hálózat minimális ellentüntetéssel próbálta megakasztani a Nyugati térre érkező Békemenetet.


(Fotó: Facebook)

15.43 – Szeretünk, Viktor!

Ennyi.


(Fotó:MTI)

15.39 – Kistehén meg a sziluett

Miközben a Kistehén zenekar egy feltehetően Noir Désir feldolgozást játszik a Millán, a MTI készített egy kiváló fotót a Békemenet elvileg pártsemleges vonulásáról.


(Fotó: MTI)

15.35 – MTVA = jó fej

Tudósítónk Gianone Péterrel, az MTI Hírcentrum nemrég leváltott vezetőjével találkozott a Milla tüntetésén. Az MTVA szerint a a közmédia nem korlátozza munkavállalóit abban, hogy melyikük, milyen demonstráción vesz részt. Ennek azért örülünk.

15.32 – Jobbik – alig-alig

Alig-alig, nagyjából kétezren lehetnek a Jobbik megemlékezésén a Deák téren. Épp Morvai Krisztina beszél.

15.29 – 40-50

Tömegbecsülésben jártas bűnügyi újságíró kollégánk szerint egyelőre nagyjából 40-50 ezren lehetnek a Békemeneten.

15.25 – IFA

Két IFA teherautó jelent meg, kordonokkal a platón és a MILLA ellentüntetői felé tartanak. A megmozduláson felbukkant Karácsony Gergő (LMP) is, mint néző.

15.21 – Éppen nagyon

Kónya Péter éppen nagyon szolidáris ezzel az asszonnyal.

15.20 – Ria

A Jégbüfénél fellázadtak a Rendszervágás nevű  szélsőjobbos megmozdulás tüntetői és Ria-Ria-Hungáriázással, illetve mocskoszsidózással próbálják megakasztani a Milla demonstrációját. A rendőrök feszülten figyelnek.

15.12 – Milla – nagyon sok

Helyszíni tudósítónk szerint még soha ennyi ember nem volt a Milla szervezte kormányellenes tüntetésen. Egészen a Városháza utcáig áll a sor. Élőben itt nézheti.

15.08 – Dopeman – 1 év

Lassan Dopeman is elkezdi forgatni Szopni fogsz! című számát, mely a nagysikerű Bazmeg! folytatása.

15.06 – Fricz – háromszázezer

Fricz Tamás, ismert politológus és Békemenet-szervező háromszázezer részvevőről hallott a Békemeneten.

14.59 – Bányászok – néhányan

Mindeközben. A Kossuth téren mecseki bányászok tüntetnek Orbán Viktor ellen. Hát ennyi.

14.52 – Gyurcsány – kétharmad

Gyurcsány Ferenc szerint az ellenzéki összefogás vezetője Bajnai lehet. Az atv tudósítója azt írja, a DK-elnök úgy véli, ahhoz, hogy az ellenzéknek kétharmada legyen, összefogás kell, programra van szükség, de kell az ellenzéknek vezető is. Mi a Demokratikus Koalícióban úgy gondoljuk, hogy az ellenzéki együttműködés vezetője Bajnai Gordon lehet – mondta Gyurcsány Ferenc.


A képre kattintva galéria nyílik!

14.50 – Békemenet – dupla

Egy régi Csepel teherautó vezeti fel a Békemenetet résztvevőit a Margit hídra. Helyszíni tudósítónk szerint a tömeg minimum megduplázódott, folyamatosan csatlakoznak hozzá, mostanra legalább 10 ezren vannak.

14.31 – Szolidaritás – 20 fok

Elindult a Szolidaritás mozgalom menete a fővárosban a Clark Ádám térről a Milla tüntetése felé. Az MTI tudósítója szerint többezren vannak. Székely Sándor, a mozgalom egyik társelnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy akárcsak 1956-ban, úgy Magyarország ma is rossz helyzetben van. Azt mondta, két éve olyan kormány van hatalmon Magyarországon, amely leépíti a demokráciát, külpolitikailag elszigeteli az országot, és gazdaságpolitikája következtében a lakosság 40 százaléka, csaknem négymillió ember él a létminimum alatt.

Mindeközben Budapesten 20 Celsius fok van.


(Fotó: Facebook)

14.20 – Békemenet – 1 a haza

Elindult a Békemenet a Széna térről. A magyar és lengyel zászlók, valamint a kormányt éltető táblák alatt álló tömeg az indulás előtt teljesen megtöltötte a Széna teret és környékét. A menet elején egy hatalmas nemzeti színű molinót vittek, amelyen az állt: “Nem maradunk adósok! Egy a haza” – írja az MTI.

14.18 – Echo Tv – bruttó 100

Direkt átkapcsoltunk az Echo Tv-re, hogy lássuk, élőben adják-e a Békemenetet, de azon kívül, hogy kiderült, bruttó 100 forintért letölthetjük telefonunkra a Székelyhimnusz-csengőhangot, mást nem tudtunk meg.

14.05 – Mesterházy – 1 Turul (vagy turul)

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és országgyűlési frakcióvezetője szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc mai üzenete, hogy a szabadságot és a demokráciát nem elég kivívni, azért mindig, minden nap küzdeni kell. Ollé!

A pártvezető azt mondta, a mai hatalomnak felemás a viszonya 1956-hoz és örökségéhez, mert “magát nem a szabadság, hanem a Turul szellemiségéből eredezteti, nem a nemzeti egység erősítése, hanem a kirekesztés a célja” – írja az MTI.

13.58 – Békemenet – 3000

A Széll Kálmántól a Moszkva térig állnak az emberek a kormány mellett demonstráló Békemenet nevű rendezvényen. Helyszíni tudósítónk szerint nagyjából háromezren lehetnek, többségében középkorúak és idősebbek. A transzparensek szerint van, aki nem szeretne magának helytartót , de olyan is akad, aki mélyebb érzelmeket táplál a magyar kormányfő iránt.


(Fotó: Hír24)

13.53 – Répás Zsuzsanna – 10 nap

A világ másik felén is vannak megemlékezők. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár ugyanis a latin-amerikai magyar közösség tagjaival találkozott, és az ottani magyarság 1956-os ünnepségein vett részt mintegy tíznapos dél-amerikai körútja eddigi állomásain.

13.44 – DK – 1000 ember

Az Egyetem téren ünnepel a Demokratikus Koalíció. Tudósítónk szerint a Gyurcsányra kíváncsiak szinte teljesen megtöltötték az ELTE jogi kara előtti területet, 1000-1500-an lehetnek.

13.40 – KIM – 6000 érdeklődő

Nagy érdeklődés mellett zajlanak az október 23-ai “A szabadság napja” nemzeti ünnep állami rendezvényei; eddig több ezren vettek részt az eseményeken – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden kora délután az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint az Országgyűlés épülete 10 órától várja a látogatókat, s eddig már több mint hatezren tekintették meg ingyenesen a díszlépcsőházat, a kupolatermet, a Honvéd Koronaőrök által őrzött Szent Koronát és a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrségének óránkénti zenés őrségváltását.

13.26 – Schmittné Makray Katalin – 1 díszpolgár

Belváros-Lipótváros díszpolgára lett Schmittné Makray Katalin, a volt köztársasági elnök felesége, aki október 23-án, kedden vette át az elismerést Rogán Antaltól. Ide kattintva örvendhet ön is!

13.02 – Wittner Mária – 1956

Wittner Mária azt mondta: ha Bajnaiék még egy évig kormányoztak volna, akkor kitehették volna az országhatárra, hogy „Magyarország elkelt”.Az egykori 56-os halálraítélt fideszes képviselő a Fidesz.hu-nak adott interjút.

13.00 – Budapest -1,7 millió lakos

Útlezárások ide, rendezvények oda, egyelőre üresek az utak a fővárosban.

12.49 – Ujhelyi – 200 néző

Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke Szegeden azt mondta: a megalázott nép felemelte fejét 1956. október 23-án, a közös érzelmek szülte közös akarat pedig soha nem látott szoros összefogást teremtett.

12.27 – Tarlós – 200 néző

A főpolgármester arról beszélt, hogy 1956-ban a nemzet egységes és oszthatatlan volt, mivel 56 egy nemzetegyesítő forradalom volt. Bővebben itt!

Nagyjából 200 fő hallgatta a főpolgármester beszédét – További képek itt!

11.08 Áder – 15 millió olvasó

Áder János köztársasági elnök a forradalom és szabadságharc évfordulóján ünnepi nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozta: 1956. október 23. közös alap, amelyre építeni lehet a jövőt. Ha többet is olvasna Ádertől, ide kattintson!

10.57 – Rogán – V. kerület

Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője szerint ma is harcolnunk kell a szabadságunkért, habár egészen másféle harcot kell vívnunk, mint ’56-os elődeinknek. A fideszes politikus úgy látja, hogy a gátlástalan individualizmus fenyegeti a szabadságunkat.

9.30 – Programajánló

Október 23-án forradalmi hevületben az ország. A megemlékezések, ünnepségek miatt Budapesten csaknem az egész belvárosban korlátozzák a forgalmat. Több hidat, utat lezárnak. Ha érdekli, merre kerülhet, erre menjen!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik