Belföld

Szanyi: Szakítani kell

Szanyi Tibor (Szanyi Tibor)
Szanyi Tibor (Szanyi Tibor)

Nyugi, egyelőre csak a neoliberális gazdaságpolitikával.

Az MSZP a nyugati, európai konzervatív trendekkel szemben nem “piackonform demokráciát”, hanem “demokráciakonform piacokat” építene – mondta Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján, pártja csütörtökön bemutatott gazdasági programjára utalva.

A szocialista országgyűlési képviselő kijelentette: szakítani kell azzal a neoliberális gazdaságpolitikával, amely az elmúlt negyven évben meghatározta a világot, és amely miatt “az egész világ tartalékok nélkül “utott bele” a válságba.

Beragadva

Az MSZP gazdaságpolitikai felfogásának három pillére van: a gazdasági növekedés beindítása, a háromkulcsos személyijövedelemadó-rendszer, valamint a munka- és tőkejövedelmek egységes kezelése – mondta a politikus.

Hozzátette, elsősorban a gazdasági növekedés ösztönzésére kell építeni, a legfőbb tartaléknak pedig azokat a “beragadt” ezermilliárd forintokat tekintik, amelyek az Európai Unió kohéziós és más alapjaiból állnak Magyarország rendelkezésére.


Új bázist akar

Szanyi Tibor szerint szintén jelentős tartalékot rejt a közteherviselés “új bázisra helyezése”. Jelezte, abban gondolkodnak, hogy meg kell szüntetni a pénzügyi szférát “gúzsba kötő banksarcot”, aminek következtében a bankok felhagytak a hitelezéssel, és kint lévő hiteleiknek a feltételeit is tovább szigorították.

Úgy vélte, a bankadót “méltányos, európai szintre” kell mérsékelni, mert úgy nem “szívná el” az állam a bankok forrásait, amelyek gazdaságfejlesztésre fordítódhatnának. A szocialista politikus szólt arról is, hogy háromkulcsos személyi jövedelemadó-rendszerben gondolkodnak: a szegények adóját mérsékelnék, az átlagos keresetűekét méltányossá tennék, a gazdagokat pedig lényegesen erősebb elvonás érintené.

Szanyi elmondta, pártja egységesen kezelné a munka- és tőkejövedelmeket, azonos teherviselést várva mindenkitől. Leszögezte, nem a lakosság többségét kitevő inaktív embereket szeretnék mindenféle különadókkal sarcolni; az MSZP adórendszerében a jövedelmek lennének a legfőbb teherviselők, függetlenül attól, hogy gazdasági társaságok vagy magánszemélyek rendelkeznek velük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik