Belföld

Illúzió lett a biztos munkahely

Kevesen vannak, akik azt gondolják, jelenlegi munkahelyükről mennek nyugdíjba. Akinek most van állása, az is keres újat vagy számít arra, hogy egy éven belül újra lesz szüksége – derül ki egy felmérésből.

A magyar internetezők 55 százaléka véli úgy, hogy az elkövetkezendő egy évben állást fog keresni, elsősorban a 18-34 és a 45-54 év közötti korosztály. Ez derült ki abból a felmérésből, melyet a KutatóCentrum készített a Jobinfo megbízásából.

“Megdöbbentő, hogy azok közül, akik a felmérés pillanatában állással rendelkeztek, minden második munkavállaló a közeljövőben nagy valószínűséggel új állás után néz” – mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásportál vezetője. Azok között, akik jelenleg ugyan nem keresnek állást, de az elmúlt 3 évben igen, jóval többen (51%) számítanak rá, hogy az elkövetkezendő 12 hónapban ismét rákényszerülnek az álláshirdetések böngészésére, mint azok, akik már régebb óta nem keresnek új állást (21%).

A nők inkább bíznak az ismerősökben

Az internetezők jellemzően a világhálót választják álláskeresésre is. A neten keresők körében az álláskereső oldalak (90%) a legnépszerűbbek, ezt követik azok testre szabott hírlevelei (56%), a keresők (54%) és közvetlenül a kiválasztott cég honlapja (49%), de a közösségi oldalakon is több mint ötödük tájékozódik. Az internetes csatornák mellett még gyakori az ismerősök, barátok, rokonok ajánlása és az apróhirdetési újságok böngészése.

“Érdekesség, hogy a nők jellemzően inkább fordulnak a munkaügyi kirendeltségekhez és karrierirodákhoz, vagy számítanak ismerőseik, barátaik, rokonaik ajánlására, mint a férfiak. Az erősebbik nem viszont elsősorban a munkareő-közvetítői és fejvadász cégekben, az állásbörzékben vagy a kiválasztott vállalat közvetlen megkeresésében bízik” – mondta a portál szakembere.

Az interneten állást keresők között a felsőfokú végzettségűek több mint kétharmada a kiválasztott cég honlapján is tájékozódik, míg az internetes fórumokat jellemzően az alacsonyabban iskolázott internetezők keresik fel munkakeresés céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik