Belföld

Rock-drog üzenet: “túl sok pénzt keresel”

A Dr. Rocként ismert Pleskonics András felírta a szombaton is tartó Szegedi Pszichológiai Napokon, mi bevettük. Tegyék Önök is!

Sokan nem tudják Szegeden, hogy a Dr. Rocként ismert Pleskonics András 8 év óta a zenetörténeti előadásai mellett drogprevencióval is foglalkozik. Az utóbbi években különböző programokban járt iskoláról iskolára, hogy a fiatalokat tájékoztassa a kábítószerezés veszélyeiről. Az ott szerzett tapasztalatairól a XI. Forum Humanum – Szegedi Pszichológiai Napokon számolt be.

“Egy alternatív, modell-értékű módszert dolgoztam ki. Én a drog-halottakat zenével mesélem el. Lényeges, hogy ne ragozzuk túl a mondandót. Csak fel kell villantani egy-két példát, és utána majd a gyerekek eldöntik, hogy abból mit szűrnek le” – írta le saját módszerét Plesi. Számos zenész életpályáját sorakoztatta fel, hogy egy kicsi belepillantást engedjen az általában tinédzsereknek tartott órájába.

Így például Hank Williamsét, aki 29 évesen morfium és alkohol keresztezésének hatására, szilveszterkor halt meg.

Dr. Rocknak Robin Williams színész mondata jutott eszébe: “A kokain Isten üzenete arról, hogy túl sok pénzt keresel.

“A kábítószer alatt álló művész kiszolgáltatottá válik, a menedzserek félrevezetik, meglopják őket. Az ilyen embereknek az a céljuk, hogy a mélyben tartsák az embert. Ezért nem jó túl híresnek lenni–  vélte Dr. Rock.

A halállistán van a 34 éves korában heroin túladagolásban elhunyt Charlie Parker. Függősége miatt elszakadt gyerekeitől, családjától. Mikor a boncasztalon felnyitották azt mondta az orvos szakértő, hogy úgy néznek ki a szervei, mint egy 65 évesnek. A Lady dayjel pedig a páratlan hangú jazz énekesnőre, Billie Holidayre emlékezhetünk. 44 éves korban halálát heroin és alkohol túladagolás okozta.


A 27-es klub néhány tagja: Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Amy Winehouse, Janis Joplin, Jim Morrison

Ennél viszont még sokat mondóbb a híres 27-es lista, melyet legutóbb Amy Winehouse alkoholmérgezése kapcsán emlegettek. A gitárvirtuóz Jimi Hendrix, a The Doors énekese, költője Jim Morrison és a Cry baby boldogtalan énekesnője, Janis Joplin is ehhez a klubhoz tartozik. Mindannyiuk halálát összekötik a kábítószer fogyasztással.

Pleskonics András sokat gondolkozott arról, hogy vajon miért a 27-ik vált ilyen végzetessé. Szerinte ekkor dől el, hogy valaki elindult-e a pályáján, vagy belegabalyodott valamibe.

Problémák esetén azonban Plesi másban látja az orvosságot. „A zene a kábítószer, melyet Isten ad nekünk és Dr. Rock ír fel receptre”. –mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik