Belföld

Járások: „túl kell élni?”

A Csongrád Megyei Kormányhivatal újabb szerződésekről számol be, Szeged polgármestere szerint viszont csak veszítünk a járásokkal.

Aláírta a megyei kormányhivatallal a járási hivatal kialakításáról szóló együttműködési megállapodást Sándorfalva, Szatymaz, Dóc, Tiszasziget, Maroslele és Algyő – értesítette a Szeged24-et a Csongrád Megyei Kormányhivatal, mely eddig 12 megyei településsel kötött szerződést.

Így járási járási hivatal lesz január elsejétől többek közt  Hódmezővásárhelyen, Csongrádon, Szentesen, Makón és Szegeden – hogy csak a nagyobb városokat említsük. A törvény szerint október 31-éig mind a 60 megyei településsel meg kell kötnie a kormányhivatalnak a járási hivatalokhoz kerülő köztisztviselőkről, ingó- és ingatlanvagyonról szóló megállapodást.

Bár a városnak már van szerződése ugyanakkor a megyei napilapnak adott szombat reggeli nagy interjújából kiderül: Szeged polgármester nem híve a járásoknak. Botka László a lap erre irányuló kérdésére azt mondta:

„Leginkább az okmányirodai feladatokat viszi el a járás. Ezeket jelen pillanatban 88 köztisztviselő látja el a szegedi hivatalban. Megdöbbentem, hogy a szegedi járási hivatal engedélyezett létszáma 187 fő lesz – ennyit az olcsóbb államról. Teljes a bizonytalanság a rendszerben, sokan nem tudják, mi lesz velük január elsejétől. Ez a tanácsrendszernél is rosszabb lesz. Átalakul a finanszírozás is – 10 milliárdot vonna el a várostól az állam, miközben csak 7,5 milliárdnyi feladatot visz el (…) Annyira szürreális a közigazgatás tervezett új rendszere, hogy bízom abban, változni fog. Az önkormányzatokkal szórakozni a legnagyobb politikai felelőtlenség. Villámgyorsan megérzik az emberek. Szegedet tehát 10 év után ismét újjá kell majd építeni. Túl kell élni ezt az időszakot, és harcolni kell a beruházásokért, önálló értékeinkért, például a város sokszínű iskolarendszeréért.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik