Belföld

A békés forradalom véres felkeléssé vált

Az 1956-os szabadságharc évfordulójára emlékeztek Pákozdon a Katonai Emlékparkban

– 1945. április 4-én végre fellégezhetett az ország, hiszen a nyilas-fasiszta rémuralom véget ért. Az ország fejlődésnek indulhatott. Nekünk annak idején még ezt tanították, s a történelemkönyv ennél a fejezetnél véget is ért – mondta beszédében Molnár Péter, a Pákozdi Nemeskócsag Általános Iskola igazgatója, hozzátéve tizenévesként érettségi előtt tudták, a XX. század magyar történelme itt még nem fejeződött be. Érezték, hogy az ország a demokratizálódás küszöbén áll, és ifjú felnőttként szívták magukba a múlt eseményeiről korábban elhallgatott, de újra napvilágot látott események híreit.
Ezt követően az 1956-os forradalom és szabadságharc bukása után évtizedekig külföldre kényszerült Vitéz Hajdú Szabolcs, a forradalom aktív résztvevője tartott visszaemlékezést.
– Amit átéltünk 1956. október 23-tól november közepéig, azt később magunkkal vittük, szerte a világba.
Felidézte azokat a pillanatokat amikor diáktársaival részt vett Budapesten a Bem szobor előtti tüntetésen, majd a Kossuth téren Nagy Imre miniszterelnök beszédét hallgatta, később jelen volt a Rádió épületénél az első fegyveres összecsapások kirobbanásnál.
– Úgy éreztük magunkat, mint akik forradalmat csinálnak. Bíztunk abban, hogy ez már örökké így is marad. Sajnos mégsem így lett – fogalmazott Hajdú Szabolcs, majd hozzátette, a rádiónál megtámadták őket az ÁVH-sok, s ők ahelyett, hogy meghunyászkodva hazamentek volna – amint ezt az ellenfeleik várták – szörnyű dac tört ki belőlük.  Akinek sikerült fegyvert szereznie, az lőtt. Így vált a békés forradalom hirtelen véres felkeléssé.
Dr. Longauer Tibor, a Pesti Srác Alapítvány főtitkára elmondta: a Székely Kornél grafikusművész korabeli hirdetőtábláján elhelyezett alkotásán a forradalmi napok eseményei elevenednek meg hiteles művészi ábrázolás segítségével M. Kiss Sándor történész szakmai ajánlásnak figyelembevételével. A magyar nemzetnek tudatosan gondolkodó fiatalokra és társadalomra van szüksége. Éppen ezért fontos, hogy minden fiatal ismerje saját családja, környezete, és településének történetét.
A rendezvényen a pákozdi általános iskolások a forradalom hangulatát felidéző verseket szavaltak, prózai művekből idéztek, majd a társadalmi és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a katonai park 56-os emlékművénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik