Belföld

Több mint 80 millió az Erdei Iskolára

A Pannonhalmi Főapátság hosszú előkészítő munka után megkezdheti a tápi Erdei Iskola felújítását. Az új köntösbe öltözött épületet várhatóan már jövő év májusában átadhatják a nagyközönségnek.

Vásárhelyi Anzen javaslatára még a ’90-es években vette át a Pannonhalmi Főapátság a tápi plébánia épületét. Mivel a Bencés Gimnázium csoportban érkező vendégei számára nem állt rendelkezésre megfelelő szálláslehetőség fontos volt, hogy találjanak egy olyan létesítményt, mely orvosolja a problémákat, így esett a választás Tápra, ahol aztán már szervezett programokon is részt vehettek az oda látogatók. Később az épület Kulcsosházzá, majd Erdei Iskolává avanzsált, mely nagymértékben növelte vonzerejét.

Sajnos az épület állaga az utóbbi években jelentősen leromlott. A fűtés lokális a helyiségekben, a bútorok cserére szorulnak, nincsen elegendő foglalkoztató terem és sajnos a létesítmény nem akadálymentes. A projekt azonban lehetőséget ad arra, hogy végrehajtsuk elképzeléseinket. A jelenlegi hálószobákat egy blokkba rendezzük majd, új, modern bútorokkal ruházzuk fel a szobákat, elvégezzük az akadálymentesítést, ennek tükrében választottunk nyílászárókat is. Tágas, világos foglalkoztatót alakítunk ki, melyhez egy fedett, oldalról nyitott terasz is tartozik majd. A nyitott pinceszint pedig az erdei iskola programjainak, közösségi foglalkozások számára biztosítja a jövőben a helyszínt. Új teakonyhát is terveztünk és a csapadékvíz-elvezetés is megoldódik. És mindezen túl a kertet is rendbe rakjuk: parkoló és zöld terület is helyet kap az udvaron” – hangsúlyozta a beruházás ünnepélyes nyitórendezvényén Pálffy-Józsa Kristóf, projektmenedzser.

A több mint 8 millió forintos önrészből és közel 80 milliós támogatási összegből megvalósuló fejlesztésről Várszegi Asztrik, bencés főapát is elismerően nyilatkozott, így a kivitelezővel közösen szignózott szerződés aláírását követően, az iskola kulcsait is átnyújtotta az építőnek.

Ha a renoválás a tervek szerint halad, 2013. májusában már a nagyközönség is használhatja, az Új Széchenyi Terv segítségével megvalósuló infrastruktúrális fejlesztést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik