Belföld

Megdöbbentek a szállodások a kormány adótervén

szép-kártya (szép-kártya, )
szép-kártya (szép-kártya, )

A szállodák szövetsége „aggodalommal fogadta” a SZÉP-kártyára kirótt adó emelésének tervét. A szervezet szerint az intézkedés jelentősen ronthatja a belföldi turizmust.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) “megdöbbenve, s várható következményeit illetően aggodalommal” fogadta azt a bejelentést, hogy a cafetéria jelenleg 30,94 százalékos adóterhelése 2013. január 1-jével 51,17 százalékra emelkedik. A szövetség szerint a munkáltatók – a cafetéria adójának 2011. január 1-jével történt megemeléséhez hasonlóan – várhatóan csökkenteni fogják a béren kívüli juttatásnak az arányát, vagy az adótöbbletet a dolgozókra hárítják.

Ez pedig erősen visszavetheti a 2012-ben bevezetett SZÉP-kártyák forgalmát, és különösen azok szálláshelyeken történő felhasználását – hívja fel a figyelmet a szövetség. A szállodások arra figyelmeztetnek, hogy emiatt visszaeshet a belföldi turizmus, ami jelentősen ronthatja a hazai szállodaipar teljesítményét és munkaerő-foglalkoztatási pozícióját.

A KSH első nyolchavi adatai szerint 4 milliárd 976 millió forintot fizettek SZÉP-kártyával hazai vendégek a magyarországi szállodákban. Az Üdülési Csekkel együtt kifizetett összesen 7 milliárd 276 millió forint mintegy 91 százaléka, azaz 6 milliárd 600 millió forint pedig a vidéki – főleg magyar tulajdonban levő – szállodákba került. Ez az összeg a vidéki szállodák belföldi vendégek által fizetett szobaár-bevételének mintegy 23,6 százalékát teszi ki, és sok oylan szálloda van, amelyeknek az esetében az ÜCS+SZÉP kártya forgalom szobaárbevételük 50-70 százalékát is eléri, meghaladja – közölte a szövetség.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be az újabb, 367 milliárd forintos jövő évi költségvetési kiigazítást, amelynek egyik eleme a béren kívüli juttatásoknál az egészségügyi hozzájárulási adótétel kulcsának 10 százalékról 27 százalékra emelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik