Belföld

Megszólalt a jelmezbe bújt idegen

connor (connon, parkolás, parkolójegy, )
connor (connon, parkolás, parkolójegy, )

Harcosnak tartja magát, aki a zsarnokság ellen küzd, és az átlagembereket védi a BKV és a parkolótársaságok jogsértéseivel szemben – ezt mondta lapunknak az a rejtélyes álarcos figura, aki pár nappal ezelőtt tűnt fel Budapest utcáin.

A fején csuklyát viselő, fehér ingbe és kék mellénybe öltözött jelmezes alak – aki Facebook-profilján egyszerűen csak városi hősnek nevezi magát – a lejárt vagy parkolójegyet egyáltalán nem váltó autósok szélvédőjére érvényes parkolócédulát tesz, míg a buszokon, villamosokon, metrókon bliccelő utasoknak érvényes jegyet osztogat. Általában a XIII. kerületben és a Nyugati tér környékén „jótékonykodik”, a „megmentettektől” pedig a szívességért cserébe csupán annyit vár, lájkolják közösségi oldalát.

Hadat üzent a zsarnokságnak

„A mai Magyarországon a parkolótársaságok és a BKV-ellenőrök azok, akik a leggyakrabban visszaélnek a rájuk ruházott hatalommal. Ha ezek a társaságok nem a zsarnoki logika szerint működnének, akkor a parkolótársaságoknál áttekinthető rendszer lenne – nem pedig kerületekre bontott –, és lehetne bérleteket váltani, vagy mobillal úgy fizetni, hogy az ne járjon olyan extra költséggel, amely megint csak a társaságnál – és nem a köznél – csapódik le. A BKV pedig elektronikus vagy mobil rendszert vezetne be, amely az utasok kényelmét, nem pedig az ellenőrök létjogosultságát szolgálná”– magyarázta a Hír24-nek a különös idegen, aki az Assassin’s Creed nevezetű videójáték Connorjának öltözve próbál „igazságot szolgáltatni” sajátos eszközeivel.


Még több megmentett autó a képre kattintva!

A konzolos kalandjátéksorozatnak egyébként október 31-én jelenik meg a harmadik része, de Connor állítja, ennek semmi köze a mostani akcióhoz. „A nép egyszerű fiai nem tudnak kellőképpen küzdeni, ezért lépek én fel jelmezesen. Sokkal egyszerűbb lenne az Assassin’s Creed marketingeseinek hirdetéseket vásárolni, mint egy ilyen kampányt kitalálni és megvalósítani” – tette hozzá.

„Én egy harcos vagyok!”

Hangsúlyozza: nem a bliccelők és a parkolójeggyel nem rendelkező autósok mellett áll ki, hanem a zsarnokság ellen lép fel. Nincs könnyű dolga, vannak ugyanis, akik nem túlságosan rajongnak a jelmezes hősért. Mint meséli, a XIII. kerületben – a térfigyelő kamerákra hivatkozva – a közterület-felügyelők nemrég „üzérkedéssel” gyanúsították meg, és jogi retorziókkal fenyegették. A Nyugatinál pedig a BKV-ellenőrök szólították fel távozásra, annak ellenére, hogy – állítása szerint – érvényes jeggyel tartózkodott az állomás területén.

Bíróság elé kerül Batman
Önjelölt hősökre az Egyesült Államokban is akad példa. A 33 éves Mark Wayne Williams-t nemrég vették őrizetbe, miután a férfi Batmannek öltözve önszorgalomból őrjáratozott a Michigan állambeli Petoskey településen. Hitvallása szerint jelmezével azt akarta üzenni, hogy nem, vagy nem csak a kormányra tartozik a lakosság védelme.

A Facebookon óriási siker

Ha a hivatalos szervek nem is, az internetezők többsége rajong Connorért: a „városi hős” Facebook-oldalát csütörtökön délelőtt több mint ezren kedvelték, a hálás „kuncsaftok” folyamatosan töltik fel a megmentőjükkel készült fotókat, és biztosítják elismerésükről az üzenőfalon. „Ez a cselekedet nemes jellemre vall! További sok sikert, jó egészséget és minden jót kívánok! Egyszer szívesen szembenéznék ezzel a jólelkű Úrral!!!” – írja egyikük.

Akadnak azonban olyan kommentelők is, akik egyáltalán nem tudnak és nem is akarnak azonosulni az akcióval, és morálisan aggályosnak tartják a kezdeményezést. Szerintük „rossz üzenete van a kampánynak”, és nem értik, miért kell megmenteni az egyébként szabálytalanul parkoló autósokat és közlekedő utasokat. „és mi értelme? mi van azzal a többszáz paraszttal, aki direkt parkol rossz helyen, pofátlanságból?” – kérdezi az egyik Facebook-felhasználó.

„Szerintem morálisan a parkolótársaságok és a BKV gyakorlata és hozzáállása az elítélendő. Én egy harcos vagyok, így harcolok. Az én logikám szerint a közember a jó, így az ő oldalukon állok. Nem hagyom abba, ameddig bírom eszközökkel és ötletekkel, folytatom” – üzeni Connor az ellentábornak.

Kerestük a Centrum Parkoló Kft.-t és a Budapesti Közlekedési Központot, hogy megtudjuk, mit szólnak az akcióhoz, és fel kívánnak-e lépni a jövőben a jelmezes harcos ellen, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Amint megküldik, közöljük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik