Belföld

Blokkolhatják a jogsértő internetes oldalakat

Már a nyomozások idején is blokkolhatnak olyan internetes oldalakat a hatóságok, amelyek súlyos bűncselekményt valósítanak meg - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A lap ismertette: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a héten bocsátotta társadalmi vitára az új büntető törvénykönyve (Btk.) hatályba lépéséhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések módosításáról szóló javaslatát. Emlékeztettek: az Országgyűlés 2012. június 25-én fogadta el az új Btk.-t, amely jövő július 1-jén lép hatályba, ám emiatt számos kapcsolódó törvényt módosítani kell.

A lap a tervezet legfigyelemreméltóbb részének nevezte az “elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele” intézkedést, amely alapján már a nyomozás idején elérhetetlenné lehetne tenni a súlyos bűncselekményeket megvalósító internetes oldalakat.

A kényszerintézkedésről a bíróság dönt, és annak végrehajtására első körben a tárhelyszolgáltatókat kötelezik. Csupán végső esetben “blokkolhatnák” az oldalt, amennyiben a szolgáltató nem távolítja el a kifogásolt adatokat, vagy külföldi a szerver.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik