Belföld

A késdobáló mészárlása

Kísérteties egybeesés: pénteken van az évfordulója az első, az apátfalvihoz hasonlóan megrázó Csongrád megyei ámokfutásnak.

Hummer terepjárójával gázolta halálra Kenéz Imre rendőrt egy száguldozó osztrák férfi az elmúlt héten Apátfalván. A szemtanúk szerint a bekábítózott sofőr szándékosan hajtott át a mororos törzsörmesteren, és akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat. A 34 éves rendőrt a belügyminiszter hősi halottá nyilvánította Kenéz Imrét, és posztumusz hadnaggyá nevezte ki.

A közszolgálatot ellátók ellen elkövetett bűncselekmények mindig is rendkívül felháborítják a közvéleményt, hiszen minden józanul gondolkodó ember tudja: olyan embert ölnek ilyenkor meg, aki értünk, a rend fenntartása érdekében, a mi biztonságunkért dolgozik – legyen az tanár, rendőr, vagy mondjuk a büntetés-végrehajtás alkalmazottja.

Utóbbiakat  azért említem, mert Csongrád megyében még ma is nagyon sokan emlékeznek egy olyan brutális mészárlásra, amely az 1980-as években még a világsajtóban is vezető hírré tudott válni.

Mi is volt ez?

A pontos dátum: 1984. október 19-e. A Szegedi Fegyház és Börtönben Richter Richárd elítélt két művezetőt megölt, négyet súlyosan megsebesített ámokfutása során. Sérült áldozatai közül egy később a kórházban szintén meghalt.

A 28 éves, egyébként cirkuszi késdobáló Richter emberölés kísérlete miatt kiszabott 7 évi szabadságvesztését töltötte a Csillagban, amikor munkahelyén, az Alföldi Bútorgyár szerelőüzemében megsértette művezetőjét. Amikor ezért felelősségre akarták vonni, kést vett magához. Előbb elfutott, majd a vele szemben fellépő művezetők közül hatot megsebesített. A sérülések miatt Frank Tibor a cselekmény elkövetése után rövid idővel, míg Nagy Ferenc október 23-án, kórházi kezelés közben halt meg. Nem sokkal később a sebsesült Tóth András is elhunyt, így végül három művezető meggyilkolása, valamint három másik börtönalkalmazott, Konkoly István, Varga József és Szabó Béla ellen elkövetett emberölési kísérlet miatt vonták felelősségre Richter Richárdot.

Mi is történt pontosan?

Az apró termete ellenére rendkívül erős, kisportolt Richter a Csillag egyik kemény fiúja volt, viselkedése miatt harmincegyszer(!) fenyítették meg négy év alatt. Minden nap százasával nyomta a fekvőtámaszokat, és különleges erőfejlesztő gyakorlatokat is kitalált, a késdobálást is gyakorolta, mint egy híres cirkuszi család sarja, de lelkileg rendkívül labilis volt. Richtert ugyanis a Csillagban töltött évek alatt halálfélelem gyötörte.

Az ámokfutás napján Richtert ismét figyelmeztetni kellett: délelőtt ugyanis művezetője ráparancsolt: dolgozzon már végre rendesen, válaszul a késdobáló sértegetni kezdte, és megtagadta azt az utasítását.

A renitens rabot végül a főművezető parancsára egy másik művezető kísérte az irodához. Ám amikor ide érve meglátta, hogy a főművezető kezében egy összecsukható gumibot van, elfutott a szerelő üzemhez, ahol korábban elrejtett két kést. És ettől kezdve nem lehetett megállítani.

Rohant és ölt

Richter ölt a lakköntő üzemben – egy neki háttal álló művezető nyakát és mellkasát is megsebesítette. Tovább rohanva egyik kését egy másik művezető hasába dobta, majd kétszer is nagy erővel megszúrta. Az udvaron egy művezetőt kétszer mellkason szúrt, a gépteremben pedig egy hivatásos állományú bévés főtörzsőrmester művezetőt szúrt kétszer hasba. Ezt követően ismét a gépházba futott, ahol egy neki háttal álló művezetőt támadott meg – nagy erővel nyakon, illetve mellkason szúrta. Aztán tovább száguldott a gépterembe, ahol egy művezetőt kétszer is hasba szúrt. Itt  azonban már látta Richter, hogy nincs hova tovább menekülni, és kését átadta egy bévés zászlósnak.

Szöget nyelt, de felakasztották

Richter Richárdot bíróság elé állították. Ám úgy tűnt, hogy nem tudják elítélni. Ugyanis az elkülönítő zárkában Richter két szöget lenyelt, egyet a hasába szúrt. A több sebből vérző ámokfutóra azonban időben rátaláltak. Richter legyöngülve állt bírái elé, ám még így is rendkívül veszélyesnek ítélték őrzői, kezeit nem bilincs, hanem lakatokkal lezárt vaslánc szorította össze.

Az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság, majd Legfelsőbb Bíróság is halálra ítélte, kegyelmi kérvényét az Elnöki Tanács elutasította. Így Richter Richárd volt az egyik utolsó halálra ítélt, akit a Szegedi Fegyház- és Börtön akasztóudvarában kísértek a bitófa alá – 1985. február 26-án hajnalban fél 5-kor hurkolták nyakára a kötelet. Áldozatait – akárcsak az Apátfalván megölt rendőrt – hősi halottá nyilvánították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik