Belföld

Vargha államtitkár a gyermekvédelemnek ajánlja fel pénzét

Vargha Tamást október 16-án nevezte ki – a miniszterelnök javaslatára – Áder János köztársasági elnök október 16-i hatállyal.

Milyen sorsra van ítélve a megye? Egyáltalán létezik-e továbbra is megye, mint igazgatási terület?

A konszolidációs törvény keretében létrejött a megyei intézményfenntartó központ, amely átvette azokat az intézményeket, amiket korábban a megyei önkormányzat felügyelt. Ez az átalakulás egy nagyobb, hosszabb átalakítás része, hiszen a kormányhivatalok alatt most jönnek létre a járási hivatalok, és létrejönnek a Klebelsberg Kunó intézményfenntartó járási központok, amelyek az oktatási intézményeket fogják fenntartani.

Mi vár a megyei önkormányzatra?

A megyei önkormányzat 2012. január 1-jén megkapta a feladatát: a fejlesztés, fejlesztéspolitika, területi fejlesztés az új munkaterülete.

Az elmúlt két esztendő gyökeres változásokat hozott a megye működése szempontjából. Ezt kellett megyei elnökként levezényelnie. Milyen sikereket és milyen kudarcokat tud kiemelni e két esztendőből?

Ilyen hatalmas változást sikerrel levezényelni, végigcsinálni nem egy egyszemélyes feladat. Ebben részt vett a régi megyei önkormányzat hivatala, a kormányhivatal, meg a megyei intézményfenntartó központ, sőt maguk a megyei intézmények is. Ez sok-sok ember munkájának eredménye, aminek következménye az lett, hogy az átadás-átvétel megtörtént. Én kimondottan sikerként élem meg, hogy ezt az átalakítást úgy végeztük el, hogy senkit nem tettünk utcára.
Született ebben a két évben még egy siker, amit nem nekem kellene megítélni: a Fejér Termék program és a Megyekorzó. A megyei elnöki, önkormányzati munka nem pusztán egy feladat, amit el kell végezni, aztán kipipálhatjuk; nekem, nekünk Fejér megye, Székesfehérvár a szívügyünk is. Ez olyan érzelmi kötődés, ami kötelez mindenkit, hogy többet tegyen. A Fejér Termék is ilyen önként vállalt munka, amit még nem végeztünk el teljesen. Kitaláltuk a Fejér Termék logóját, kitaláltuk azt a Megyekorzót, ahol ebben a megyében élő, dolgozó emberek termékeiket, alkotásaikat elénk hozhatják, értékesíthetik. A Fejér Termékkel kapcsolatosan a közgyűlés egy pályázatot nyújtott be, amivel 15-20 ember megtanulhatja, mi az a termékmenedzselés, hogyan kell piacot üzemeltetni. E pályázat eredménye lehet, hogy a Fejér Terméknek lesz védjegye, amely minden olyan termékre rátehető, ami szigorúan Fejér megyei termék, és ez egyben minősítés is lesz, biztosíték a piac vásárlói körének.

Székesfehérvár találkozhatott a Megyekorzón keresztül a Fejér termékekkel, de mi a helyzet a megye többi nagyobb településével, Dunaújvárossal, Mórral, Sárbogárddal, Enyinggel, stb.?

Ugyanez a pályázat ad lehetőséget reményeim szerint a mobil piacok, vándorpiacok létesítésére, amiket tervezhetünk Székesfehérvár egyes városrészeiben, de a felsorolt településeken is Dunaújvárostól Bicskéig. Lényege az, hogy Dél-Fejér termékei eljutnak északra, Észak-Fejéré pedig délre.
Fontos, hogy az érzelmeinknek is engedjünk, ne csak az árcédulának! Ha tudatosan vásárolunk, akkor a mieinket segítjük, akik itt élnek a környezetünkben. Ezt nagyon szeretném, ha beteljesülne! A Fejér megyei emberek már egyre közelebb állnak e gondolkozáshoz, és ez is siker, mindannyiunké.

Mit élt meg kudarcként az utolsó két éves munkája során?

Minden kudarc, amit nem tudtunk elvégezni. Nekem voltak terveim a megyei intézményekkel, ha az megmarad önkormányzati feladatkörben. Ilyen feladat volt a Fejér Megyei Levéltár, aminek a felújítását nem tudtuk befejezni. Ezt kudarcként élem meg. A Szent István téri két épülete gyönyörűen néz ki, de a levéltár nem itt működik, hiszen az épület csak szerkezetkész állapotban van. A vállalkozó, aki az első ütemet is végezte, és elnyerte a második ütem kivitelezését, a vállalt határidőre, 2011. december 31-re nem fejezte be a munkát. Addig állt nyitva a forrás, amiből a munkálatokat még mi, az önkormányzat finanszírozhattuk volna. Ez a vállalkozás levonult a területről, mert időközben csődbe ment. Ezt előre nem tudhattuk, amikor a közgyűlés e vállalkozás mellett döntött, mégis kudarcként élem meg, hogy nem adhattuk, nem adhattam vissza a levéltárat eredeti funkciójának.

Hogy látja, miként fogadta a környezet az elmúlt két esztendő ön által elvégzett munkáját?

Őket kellene megkérdezni elsősorban! A közgyűlés két ellenzéki frakciója hozta a kötelezőt e két év alatt. Az utóbbi hónapok munkájában kevesebb vita támadt, egyetértés alakult ki az előterjesztések során, amit ezúton is megköszönök a hivatal dolgozóinak, akik tisztes munkával készítették elő az anyagokat. Párttársaimtól, frakciótársaimtól kaptam kritikákat, de senki nem lehet tökéletes. Ugyanakkor jó volt velük dolgozni, kiváló csapatról van szó, akik a megye minden szegletét képviselik, méghozzá kellő alázattal. Köszönöm az ő munkájukat is!
A családom mindig, minden munkámban támogatott. Ez érvényes az elmúlt két évre is. Velük szemben nincs semmilyen hiányérzetem.

Az államtitkári kinevezésen nem lepődött meg a családja, a környezete?

Azon én is meglepődtem. Ez egy más típusú munka. Parlamenti államtitkárként az országgyűlésbe köt majd sok feladat, ahogy eddig is dolgoztam ott sokat egyéni képviselőként. A helyszín nem változik, de a feladatok igen.

Mi vár önre, milyen feladatokkal ruházták fel?

A Hadtörténeti Múzeum, a Tábori Lelkészi Szolgálat, a Hadisírgondozó Iroda és a társadalmi kapcsolatok irányítása, az ide tartozó feladatok koordinálása, valamint a hadügyminiszter mindenkori helyettesi posztjának betöltése.

Kinevezése megtörtént. Mikor áll munkába?

Ennek a cikknek a megjelenésekor, azaz október 17-én reggel nyolc órakor.

 

Vargha Tamás az államtitkári kinevezés után lemondott a Fejér Megyei Közgyűlés elnöki posztjáról, valamint a megyei közgyűlési tagságáról. A Fejér Megyei Közgyűlést Pleizer Lajos elnöki jogokkal felruházott alelnök vezeti a továbbiakban.

Sajtótájékoztatóján az újonnan kinevezett államtitkár kijelentette: hiszek abban, hogy a honvédség nem külön elszigetelt test a társadalomban, hanem közösségünk olyan szerves része, amelynek tagjai a legnagyobb és legszentebb értéket, életüket készek áldozni a hazáért.

Vargha Tamás elmondta, hogy a ki nem vett szabadságai megváltásaként 1,4 millió forint járulékról tájékoztatta őt a megyei főjegyző. Ezt az összeget egyenlő arányban felajánlja a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban élő gyermekek és a nyugállományú honvédek javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik